Természetesen más gomba is felhasználható,de adott volt 4 db kisebb őzlábgomba ,amit szerettem volna felhasználni,így készült nálam ismét a “levesek királya” ! :-). Mi is az?:-) Természetesen a csorba. Szoktam a fagyasztóba előre főzött húsgolyókat rakni, így dolgos hétköznapokon csak elő kell venni és gyorsan meleg étel varázsolható az asztalra.
Egészséges laktató étel, zabpehellyel készültek a mai gombócok. Érdemes kipróbálni, én már egy ideje legtöbbször ezt teszek rizs helyett.
Hozzávalók :
- 20 dkg darált sertés comb
- 4 db őzlábgomba
- 1 db tojás
- 1 ek zabpehyely
- kb.20 dkg zöld bab
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem
- fél kisebb zellergumó
- fél karalábé
- zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
- 2 db paradicsom
- 1 pohár zöldborsó(1,5 dl)
- fél tv.paprika
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fűszerek:só,bors,kis darab csípős paprika,csipetnyi őrölt kömény,mokkáskanál fűszerpaprika,1 teáskanál házi ételízesítő
- 1 ek olívaolaj
- 3-4 ek. korpacibere(aki nem szereti kimaradhat, a paradicsom ad már egy savanykás ízt,vagy lehet használni kovászolt káposzta levet)
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, az őzlábgombát is.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot( vagy mirelitet).
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zeller zöldet, ételízesítőt.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát,és belereszeljük a fokhagymát,belekeverjük a zabpelyhet.Összevágunk egy kis csokor petrezselymet,zeller zöldet,lestyánt és ezt is belerakjuk.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rajuk.
Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk. Kb 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót. Ekkor adjuk hozzá a korpaciberét, vagy káposzta levet. Megszórjuk petrezselyem zölddel.
A leves elkészül 30 perc alatt. Nagyon finom ilyen hőségben. Persze télen is nagy kedvenc:-).
Jó étvágyat!
Tipp. az előfőzött húsgombócokat, fagyasztóban tárolhatjuk és amikor megfőtt a leves beletesszük,egyet forr és máris kínálható.