Szeretjük a paradicsomot sülve- főve, és természetesen aszalva. Ajánlom kipróbálásra,ma a brokkolival párosítottam:-). Mostanában akciósan hozzá lehet jutni brokkolihoz, már néhányszor vásároltam is. A tél vége fele vágyunk már a friss zöldségfélére. A mai brokkoli így készült:
Hozzávalók:
- 1 db.brokkoli ( 500 gramm)
- 1,5 dl 12%-os tejföl
- 1,5 dl joghurt
- 5-6 dkg trappista és parmezán sajt keverék
- 2 db. tojás
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 tk.olíva olaj
- só ízlés szerint
- 1 csipetnyi szódabikarbóna
- 4-5 db szárított paradicsom
- 2 csipet zsemlemorzsa
- 3-4 levél bazsalikom
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk rózsáira szedjük és forrásban levő sós vízben 2-3 percig előfőzzük. A főző vízbe teszünk egy csipetnyi szódabikarbónát,hogy megőrizze a brokkoli a szép zöld színét.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tojást feltörjük egy keverőtálba rakjuk,majd habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt,joghurtot a sajt felét, a zabpelyhet ( egy mozsárban kicsit megtördeltem) adunk hozzá ízlés szerint sót, kb.2 csipetnyi sót és jól elkeverjük .
A sütőformát kiolajazzuk és megszórjuk a zsemlemorzsával.
Leszűrjük a brokkolit. A főzőléből kb 2 evőkanálnyit tettem a tejfölös masszába.
Belerendezzük a brokkolirózsát a kerámia tepsibe,majd nyakon öntjük a masszával. A tetejére helyezzük a szárított paradicsomot, meghintjük a megmaradt reszelt sajttal , ráteszünk 3-4 levél bazsalikomot és betesszük a sütőbe.
180 fokos sütőben kb 25-30 percig sütjük ( alsó-felső sütés).
Jó étvágyat kívánok!
Amikor kínáljuk lehet díszíteni paradicsommal,mozzarella golyóval, bazsalikom levélleé.