Nagyon ritkán került terítékre a magyar konyhákban a nyúlhús, pedig egészséges, finom, ízletesen elkészíthető. A köret bulgur volt :-), ami nem véletlen,hogy egyre népszerűbb alapanyag(a bulgur nem más, mint tört búza). Rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között tele van vassal, magnéziummal, cinkkel, rézzel, mangánnal, magas a rost tartalma, ezért lassan szívódik fel, különösen jó fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, de mindenkinek 🙂
Hogyan készül a tökéletes bulgur? Mutatom is,de először nézzük a nyúlsültet.

Hozzávalók :

4 db. nyúlcomb, a gerinc húsos része
só, frissen őrölt bors
1 db közepes vöröshagyma+ 1/2 db póréhagyma( a fehér része)
2-3 evőkanál olíva olaj (nálam most az aszalt paradicsomról)
2 db aszalt paradicsom
4-5 karika tv.paprika
egy diónyi vaj
1 dl fehér bor ( Tokaji)


Elkészítés:

Feldaraboljuk a nyúlhúst,megmossuk,majd papírtörlőn leitatjuk a vizet róla. Sózzuk, borsozzuk és legalább 10 percig pihentetjük.
Egy mélyebb tapadásmentes serpenyőben olajat hevítünk és belerakjuk a nyúlcombokat , kőré tesszük a hagymát,aszalt paradicsomot,paprikát megpirítjuk a húst , közben figyeljük,hogy a hagyma ne égjen le / rá szogtam tenni ha szint kap a hús tetejére/.
Amikor a hús kezd pirulni rádobjuk a vajat ,felengedjük a borral ,illetve kb egy dl húslevest , vagy zöldségalaplevet adunk hozzá, lefedjük és alacsony lángon pároljuk ameddig a hús megpuhul ( nálam kb. 40 perc) ha elpárolódott a folyadék még kicsit rápirítunk. Hagyjuk lefedve pihenni.

Elkészítjük közben a köretet.

Egy száraz vastag aljú lábasban 2 evőkanál olívaolajon megpirítottam a bulgurt, hozzáadtam egy evőkanál felaprított póréhagymát , 2 csipet szárított petrezselymet, egy csipet szárított lestyánt.
Ha szárazon pirítjuk a bulgurt jobb lesz az állaga , pörgős lesz ami után elkészül. Dupla mennyiségű vízzel felengedjük, megsózzuk és lefedve pároljuk, közben megrázzuk, amikor majdnem teljesen elpárolódott a folyadék, lezárjuk a lángot, hagyjuk 10-15 percig pihenni és forrón kínáljuk. Lehet belőle salátát készíteni, vagy akár töltött zöldséget,szóval számtalan változatban felhasználható. ( a férjem azt gondolta tarhonyát eszik,amikor megkérdeztem :-))

Most egy kis friss salátával kínáltam,amire csak balzsamkrém ecetet locsoltam.

Jó étvágyat kívánok!