A nyersanyagok súlya mindig megtisztított mennyiségekre vonatkoznak ( zöldségek, főzelékfélék), vagy színhúsra.
A zöldségek, főzelékfélék,  gyümölcsök  frissen javasoltak, de használhatók a fagyasztott termékek is.
Energiaszegény étrendbe az ételeket zsiradékszegény tejjel , tejföllel  készítse.
A konyhasó mennyiségét fokozatosan csökkentse, utóízesítésre kevesebb sóval is azonos ízhatást érhet el. Használjon változatos fűszereket, melyeknek az ízesítés mellett gyógyhatásuk is van(lestyán, kapor,  csombor, kakukkfű, majoránna, tárkony) .
A konyhasó helyett használható kevesebb tengeri só.
Az étolaj alatt általában a napraforgó olajat értjük, de  lehet az ételeket olíva, kukorica, kókusz, dió olajjal is készíteni.
Liszt helyett használható durum, vagy grahamm liszt, rizs helyett barna rizs.
Cukorbetegek számára tilos a cukor, a méz fogyasztása,helyette mesterséges édesítőszerek, vagy cukorpótlók használhatók.