Egyik kedvenc alapanyagom a padlizsán, örömmel látom,hogy az utóbbi időben egyre népszerűbb :-).Az Erdélyi Konyhát lapozgatva, a padlizsánról olvastam”Az arab konyhában óriási becsben tartják. A helyiek szerint csak olyan lányt szabad elvenni feleségül,aki legalább százféleképpen eltudja készíteni”.
Megnéztem eddig a blogomban 56 találat van :-), most hozom az 57-ik ötletet.
Hozzávalók:
2 db fényes sötét színű padlizsán
1 db kisebb lila hagyma
1/ 2 kápia paprika
2-3 szelet csípős paprika
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
2 duci gerezd fokhagyma
15 dkg sajt : füstölt karaván, zöld fűszeres Medvesajt, juhtúró, parmezán
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál zsemlemorzsa
petrezselyemzöld,bazsalikom,zeller zöld
só,frissen őrölt bors
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk,szárazra töröljük hosszában kb 1,5 cm-es szeletet vágunk.
Meghintjük sóval és 10-15 percig állni hagyjuk. Majd leöblítjük vízzel, papírtörlővel a vizet leitatjuk, borsozzuk,meglocsoljuk olíva olajjal, és sütőpapírra fektetve forró sütőbe tesszük. ( lehet serpenyőben is elősütni), kb 15 percre. Ameddig sül a tűzhelyen olívaolajon megdinszteljük a hagymát, és a paprikát,majd beletesszük a hámozott paradicsomkonzervet. Ízesítjük gazdagon bazsalikom,petrezselyem,és zeller levéllel. Hozzáadunk két gerezd fokhagymát egészben. Hígítjuk kb 1,5 dl vízzel sózzuk,borsozzuk és hagyjuk rotyogni. Kivesszük a sütőből a padlizsánt, a szeleteket megkenjük a paradicsomszósszal,rátesszük a sajtot. Kettőt- kettőt összeborítunk, a tetejére sajtot, reszelt parmenzánt teszünk, de önállóan is jó,ha a tetejét megrakjuk sajttal . Petrezselyemmel meghintjük egy kis olíva olajjal meglocsolva a sütőbe toljuk., ameddig elolvad a sajt.

Forrón kínáljuk a paradicsomszósszal.

Lehet köretként is tálalni pld. egy szelet lazac mellé.
