Nagyon szerettétek a korábban összeállított tepsis cukkini gyűjteményt, ezért most összeállítottam egy újabbat. Az utóbbi időben a legtöbb kedves hozzászólást a cukkinis receptekre kaptam,Matyi Éva szerint”cukkini mester”, Tetézi Éva szerint “cukkini királynő” vagyok :-). Köszönöm szépen Lányok bearanyoztátok a napomat!
Ezek  a cukkinireceptek lehetnek egy főzelék feltétjei,vagy saláta mellé önálló ételként is  finomak.
A cukkinit azért szeretjük, mert jó szerkezetű húsa, semleges íze van és ha jól van elkészítve, szinte elolvad az ember szájban. A cukkini  héját és a magjait is megehetjük. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül enni a cukkinit, mert a nyáron kapható nagy cukkiniknek túl kemény a héja és a magja is. Ilyenkor meg kell hámozni,és a magokat ki kell szedni belőlük. A cukkininél nem csak maga a termés ehető, hanem a cukkini virága is,persze olyankor érdemes cukkinivirágot készíteni amikor már bőven terem a kertben.
Természetesen azért is szeretjük a cukkinit, mert kifejezetten alacsony a kalóriatartalma (10 dkg cukkiniben 15 kalória található),  nincs benne koleszterin, cserében viszont található benne  ásványi só, vitamin- mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin. A cukkini  hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen, nagyon jó cukorbetegeknek is,mert alacsony a CH tartalma ( 100 grammban  3 gramm).
Persze, ha már zsiradék, vagy zsemlemorzsa is kerül rá akkor emelkedik az energiatartalma:-),de mértékkel mindent lehet enni, de ezt be kell számolni  a kalória és a napi szénhidrátbevitelbe.

Íme a csokor cukkinis recept:

https://blog.keva.hu/recept/baconos-cukkinis-csirke/

https://blog.keva.hu/recept/fustolt-sajtos-cukkinigolyo/

https://blog.keva.hu/recept/zabpelyhes-cukkinifasirt/

https://blog.keva.hu/recept/kapros-juhturos-cukkinivirag/