Ma  narancsos kacsamell salátát készítettem, nem is emlékszem mikor sütöttem utoljára kacsamellet ?:-)
Hozzávalók két személyre:

  • két félbevágott kacsamell filé
  • 2 db. narancs
  • só, bors
  • egy teáskanál méz
  • néhány rozmaringlevél
  • egy  evőkanál olaj+ egy diónyi vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tetszés szerint saláta (én most egy fél tasak színes Ejsberg salátát, 3-4 fejes saláta levelet használtam)

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, közben a kacsamellet  megtisztítjuk a tokoktól, majd megmossuk leitatjuk róla a nedvességet, a  mellek bőrét, átlósan bekockázzuk,  meghintjük sóval, borssal.
Egy teflon serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket , aranybarnára pirítjuk ( kb 4-5 perc), aztán megfordítjuk, 3 percig sütjük.
Bőrös oldalukkal fölfelé áttesszük őket alufóliával bélelt tepsibe, majd a serpenyőbe belefacsarunk egy fél narancsnak a levét, valamint hozzáadjuk a mézet, felforraljuk és ráöntjük a mellekre. Minden mellre egy fél narancsfilét teszünk, valamint 1-2 rozmaring levelet,valamint mellé teszünk  egy fokhagyma gerezdet .
Lefóliázva  15 percig sütjük, majd kinyitjuk a fóliát és megpirítjuk. Közben a zafttal meglocsoljuk.
Kivesszük a sütőből a kacsamelleket, 10 percig pihentetjük, hogy a húslé szétterjedjen, ezt követően szeleteljük.

A tányéron elrendezzük a salátát, rátesszük a kacsaszeleteket, meglocsoljuk a zafttal, majd felkockázott narancsfilével díszítjük.
Pirítós kenyérrel nagyon finom, de krumplipürével, vagy barna rizzsel is kipróbáltuk.