Ma narancsos kacsamell salátát készítettem, nem is emlékszem mikor sütöttem utoljára kacsamellet ?:-)
Hozzávalók két személyre:
- két félbevágott kacsamell filé
- 2 db. narancs
- só, bors
- egy teáskanál méz
- néhány rozmaringlevél
- egy evőkanál olaj+ egy diónyi vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- tetszés szerint saláta (én most egy fél tasak színes Ejsberg salátát, 3-4 fejes saláta levelet használtam)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, közben a kacsamellet megtisztítjuk a tokoktól, majd megmossuk leitatjuk róla a nedvességet, a mellek bőrét, átlósan bekockázzuk, meghintjük sóval, borssal.
Egy teflon serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a fél melleket , aranybarnára pirítjuk ( kb 4-5 perc), aztán megfordítjuk, 3 percig sütjük.
Bőrös oldalukkal fölfelé áttesszük őket alufóliával bélelt tepsibe, majd a serpenyőbe belefacsarunk egy fél narancsnak a levét, valamint hozzáadjuk a mézet, felforraljuk és ráöntjük a mellekre. Minden mellre egy fél narancsfilét teszünk, valamint 1-2 rozmaring levelet,valamint mellé teszünk egy fokhagyma gerezdet .
Lefóliázva 15 percig sütjük, majd kinyitjuk a fóliát és megpirítjuk. Közben a zafttal meglocsoljuk.
Kivesszük a sütőből a kacsamelleket, 10 percig pihentetjük, hogy a húslé szétterjedjen, ezt követően szeleteljük.
A tányéron elrendezzük a salátát, rátesszük a kacsaszeleteket, meglocsoljuk a zafttal, majd felkockázott narancsfilével díszítjük.
Pirítós kenyérrel nagyon finom, de krumplipürével, vagy barna rizzsel is kipróbáltuk.