Az ünnepek után jól esik egy finom gyümölcsleves. A finom megmaradt narancsokat is igyekeztem felhasználni.

Hozzávalók:

2 db nagy narancs
3 db nagy alma
2 db szegfűszeg
csipetnyi fahéj
1 ek eritrit(vagy cukor)
vanília aroma vagy fél tasak vaníliacukor
1 csapott teáskanál vaníliás puding
1 dl habtejszín
csipet só

Elkészítés:

Feltesszük a vizet,( én most kb egy liter vizet ) , belerakjuk a szegfűszeget, fahéjat, vaníliát, csipet sót.

Megpucoljuk az almát kisebb darabokra vágjuk, beletesszük a felforralt vízbe, félpuhára főzzük. Addig a narancsokat is megpucoljuk, leszedjük a hártyákat, feldaraboljuk, a levével együtt beleöntjük.

A vaníliapudingot( vagy zablisztet) elkeverjük az eritrittel, hozzáadjuk a tejszínt. Majd egy merítőkanálnyi forró levessel elkeverjük. Hozzáadjuk a leveshez, ha felforrt,lezárjuk a tűzhelyet.

Nagyon finom szoba-hőmérsékleten,de természetesen hidegen is fogyasztható. Egy kis narancshéj megkoronázza a levesünket:-)
Jó étvágyat!

Tipp:A vaníliás puding helyett egy teáskanál teljes kiőrlésű liszttel( zabliszt pld) készíthetjük.

Természetesen cukorbetegek is fogyaszthatják CH beszámolással. Ilyenkor második fogásnak magasabb rost tartamú fogás pld párolt zöldség, natúr szelettel,vagy székelykáposzta javasolt.

Egy érdekesség:-), tudtátok, hogy régen a Székelyföldön csirkehús csontos részével készítettek savanyú almalevest? :-)Nagymamám még füstölt “csonttal” /előzőleg a húst leszedték,belőle kolbász készült, a csontot feltettek füstölni/ is készített.