Narancslekvár Gabi módra
Hozzávalók:
1 kg narancs,
1 kg mandarin,
2 szem citrom (pikánssá teszi a lekvár ízét)
25 – 35 ml folyékony édesítő
2 zacskódzsemfix 3:1-ben
Tehetünk bele fahéjat, esetleg, gyömbért is, esetleg vaníliát. A fűszereket egészben főzzük bele, majd a főzés végeztével vesszük ki a lekvárból.
1 kiló narancshoz 1 rúd fahéj, és 8-10 szem szegfűszeg elég.
A friss gyömbér is igazán pikáns ízt ad lekvárunknak – de vigyázat, ez egy nagyon erős aromájú fűszer, így egy kiló narancshoz fél centinyi, frissen reszelt darabka is elegendő.
Mivel a narancslekvárba a gyümölcs héja is belekerül, így nagyon alaposan mossuk meg. Érdemes akár egy éjszakát is egészben áztatni a gyümölcsöt, majd másnap tiszta kefével gyorsan átsikálni.
A következő lépés a narancs előkészítése.
Attól függően haladhatunk tovább, mennyire szeretnénk, hogy a narancslekvár kicsit kesernyés ízt is kapjon; illetve, hogy mennyire bírjuk a pepecselős munkát.
A gyümölcsök héját zöldséghámozóval vékonyan távolítsuk el, majd vágjuk gyufaszál vastagságúra. A narancs és a citrom belső, vékonyabb, fehér héját, és a fehér csutkarészt is távolítsuk el.
Ha szeretjük a kicsit kesernyésebb ízt, akkor a narancs szinte áttetsző, hártyás bevonatát hagyjuk meg.
Ha édesebb ízre vágyunk, akkor a belső hártyát is távolítsuk el, mert ez adja a keserű ízt.
A narancsszeleteket egy pici bemetszéssel tulajdonképpen kifordítjuk a vékony hártyából, majd a narancshúst kockára vágjuk és egy nagyobb lábosba rakjuk.
A citromot ugyanúgy készítünk elő, mint narancsot.
Természetesen az előkészítés során keletkezett, felfogott levet is löttyintsük hozzá a gyümölcshúshoz.
Végül hozzáadjuk az édesítőt is.
Ezután, ahogy a dzsemfix tasakjára van írva, úgy járunk el.
Amikor sűrűsödni kezd, akkor adjuk hozzá az 1-2 csepp rumaromát, majd átforralás után az előkészített, kimosott üvegekbe töltjük.
Annyira finom, hogy nem lehet ellenállni neki! 🙂
Köszönjük a receptet Gabi!