Napraforgó kalács – sonkás-sajtos-tejfölös

Hozzávalók a tésztához:
– 50 dkg liszt
– 1 tojás
– 140 g joghurt (vagy kefir)
– 3 evőkanál olaj
– 1,5 teáskanál só
– 1 evőkanál cukor
– kb. 1,8 dl langyos víz
– 2 dkg élesztő
A sonkás töltelékhez:
– 30 dkg sonka
– 2 evőkanál tejföl
– 1 teáskanál mustár
– 5-7 dkg reszelt trappista sajt
– 2 szál újhagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma
– só, őrölt bors ízlés szerint
A töltelék készítése közben lehet kóstolni és ízlés szerint ízesítsük a mustárral és tejföllel is.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük a tésztát.
A sonkás töltelékhez a sonkát ledaráljuk (vagy nagyon apróra vágjuk), a hagymát apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt ízlés szerint elkészítjük.
Amikor a tészta megkelt, 4 egyforma kerek cipót gömbölyítünk belőle. Az egyiket kinyújtjuk kör alakúra és 2-3 mm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük és megkenjük a sonkás töltelékkel. Kinyújtjuk a másik cipót is, befedjük vele a tölteléket.
Egy poharat lisztbe mártunk és picit benyomjuk vele a tészta közepét (de ne lyukasszuk át a tésztát). Majd pizzavágóval egyforma cikkekre szeleteljük a kört (a tésztát), és minden szeletet kétszer vagy háromszor megtekerünk.
Kb. 20 percet pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük a tetejét és a közepét megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük (vagy amíg szépen kezd pirulni a teteje).
Amikor megsült, 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
Jó étvágyat

Készítette :Kiss Nehéz Ildikó