Számos variációban kipróbáljuk a húsokat sütni, de az egyszerű gyerekkori sült csirke szerintem mindenkinek a kedvence:-), pillanatok alatt kész, vagyis nincs vele munka, lehet a köretet variálni. Ma sült zöldségekkel , mártogatóssal párosítottam. Laktató, finom , remek cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is. Én egy kis pennét is tettem mellé, ami szintén jól passzolt a tejfölös-fetás öntettel.
Hozzávalók:
6 db csirke alsó comb
1 gerezd fokhagyma
1 db
só, frissen őrölt bors
2 ek olívaolaj
diónyi vaj
fél dl fehér bor
Elkészítés:
A csirkét megmossuk , szárazra töröljük. Sózzuk,frissen őrölt borssal meghintjük és egy kicsit pihentetjük. Egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük az olajat , egy egész gerezd fokhagymát, és egy hagymát( most középen kettőbe vágtam) majd a csirkehús darabokat belerakjuk, körbe pirítjuk, ráöntjük a bort,rátesszük a vajat, és a húst letakarjuk egy alufóliával,néha megfordítjuk alacsony hőfoka állítjuk a tűzhelyet, hogy párolódjon, ellenőrizzük közben, nálam kb 15 percig volt a fólia alatt,majd lezárjuk a lángot,kicsit pihentetjük,forrón kínáljuk.
Közben ameddig sülnek a combok elkészülnek a sült zöldségek.
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
1 db édesburgonya
1/2 kisebb csillagtök héjastól
só
petrezselyemzöld
csipet fokhagymapor/ a sárgarépára/
2 csipet házi ételelízesítő / a csillagtökre/
2 ek. olívaolaj
friss petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk. Egy tepsit vízbe mártott és kifacsart sütőpapírral kibélelünk.,majd megkenjük olíva olajjal.A sárgarépát, az édesburgonyát hámozás után hasábokra vágjuk sózzuk, kicsit olajjal meglocsoljuk meghintjük petrezselyemzölddel, a répára tettem kis fokhagymaport is. A zsenge tököt héjával együtt felszeleteljük, majd meghintjük az ételízesítővel, majd kis olajjal megkenjük . Forró sütőbe toljuk ( most gázsütőben készült magas hőfokon). Közben egy-két alkalommal megfordítottam.

Készült mártogatós is.
2 személyre
5 dkg feta sajt
2 csapott evőkanál tejföl vagy görög joghurt
1 csipet szárított kapor / friss nem volt/
2-3 szál metélőhagyma felaprítva
Elkészítés:
A fetát összetörjük és a görög joghurttal simára keverjük.
Hozzáadjuk a zöld fűszert. Összekavarjuk és a hűtőbe tesszük.
Durum lisztből készült egy kis penne tészta, fél adag / 3 dkg tészta/került a tányérra.
