Azért szeretem a csorbákat, mert mindent bele lehet rakni amit otthon találunk, a jellegzetes ízét a lestyán levél  és a korpacibere adja, ami az erdélyi konyha elengedhetetlen savanyítója .
Nyáron több fajta zöld fűszert is szoktam belerakni. Most sikerült  hozzájutni eredeti korpaciberéhez is. :-).

Hozzávalók :

  • 15  dkg borjúhús
  • csirke aprólék: nyak, láb, gerinc,zúza
  • 20 dkg mirelit zöld bab
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem
  • 10 dkg kelkáposzta
  • néhány gerezd mirelit karfiol, brokkoli
  • lestyán
  • 1 db paradicsom
  • 4-5 szelet paprika
  • só,bors,kis darab csípős paprika,póréhagyma
  • 3-4 szelet mirelit vargánya
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • ízlés szerint  korpacibere ( 4 evőkanálnyi)

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, úgyszintén a borjúhúst is. A húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforr lehabozzuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a felvágott póréhagymát, paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, vigyázzunk a póré hamar megtud égni. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megdinsztelt zöldséget, majd belerakjuk a felvágott káposztát, zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal, vargányával, beletesszük a paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt. Alacsony fokozaton főzzük.

Amikor megpuhult a hús és a zöldségek beletesszük a mirelit zöldborsót brokkolit,karfiolt  és készre főzzük.  Ha szükség utánaízesítünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lehet gazdagítani krumplival, krumpligombóccal vagy tésztával is.