Azért szeretem a csorbákat, mert mindent bele lehet rakni amit otthon találunk, a jellegzetes ízét a lestyán levél és a korpacibere adja, ami az erdélyi konyha elengedhetetlen savanyítója .
Nyáron több fajta zöld fűszert is szoktam belerakni. Most sikerült hozzájutni eredeti korpaciberéhez is. :-).
Hozzávalók :
- 15 dkg borjúhús
- csirke aprólék: nyak, láb, gerinc,zúza
- 20 dkg mirelit zöld bab
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem
- 10 dkg kelkáposzta
- néhány gerezd mirelit karfiol, brokkoli
- lestyán
- 1 db paradicsom
- 4-5 szelet paprika
- só,bors,kis darab csípős paprika,póréhagyma
- 3-4 szelet mirelit vargánya
- 1 ek olívaolaj
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- ízlés szerint korpacibere ( 4 evőkanálnyi)
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, úgyszintén a borjúhúst is. A húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforr lehabozzuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a felvágott póréhagymát, paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, vigyázzunk a póré hamar megtud égni. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megdinsztelt zöldséget, majd belerakjuk a felvágott káposztát, zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal, vargányával, beletesszük a paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt. Alacsony fokozaton főzzük.
Amikor megpuhult a hús és a zöldségek beletesszük a mirelit zöldborsót brokkolit,karfiolt és készre főzzük. Ha szükség utánaízesítünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lehet gazdagítani krumplival, krumpligombóccal vagy tésztával is.