Nálunk a húsvét elképzelhetetlen báránysült nélkül:-). Volt egy-két év amikor nem sikerült beszerezni a bárányhúst, akkor nyulat készítettem, de az annyira nem ízlett.    Igyekszünk lehetőleg  élő bárányt vásárolni, és azt levágatni.  Húsvétkor tejes bárányt szoktunk venni, de az idén eléggé kitolódott a húsvét, a báránykánk is nagyobb volt már és a füvet is megkóstolta, így az elkészítési módon is  némileg változtattam.

Én így készítettem: vágást követően  leszedtük a hártyákat, nagyobb zsiradékokat  és hagytuk a húst kihűlni a konyharuha alatt, közben megforgattam, majd betettem a hűtőbe másnapig.
( Gyerekkoromban mindig a pincében volt felakasztva, azt mondták szikkadnia kell a húsnak .)

Hozzávalók: báránycomb, báránygerinc, egy kisebb fej fokhagyma,  két közepes méretű vöröshagyma, fél liter tej, frissen őrölt bors, só, friss rozmaring,  2 evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál napraforgó olaj, egy citrom, 3 dl fehér  bor ( én most édes bort használtam.)(A pácolási idő nincs beleszámolva az elkészítési időbe.)

Elkészítés:

Hideg vízben a húst  lemossuk és hagyjuk a vágódeszkán lecsepegni, majd papírtörlőkendővel leitatjuk ( sok helyen olvasom , hogy nem kell megmosni !)
3-4 gerezd fokhagymát felaprítunk és beletesszük a tejbe,  majd   belerakjuk  a báránycombot és a gerincet, lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe 8-10 órára, közben többször megforgatjuk. Majd kivesszük a tejből papírtörlővel leitatjuk , a csontnál egy kicsit bemetsszük a báránycombot, frissen őrölt borssal meghintjük és belerakjuk a pácba.
A pác hoz egy citrom  levét kinyomkodjuk összekeverjük olívaolajjal, egy kávéskanálnyi apróra vágott  rozmaringot,  adunk hozzá. Ezzel jól bekenjük a bárányhúst, betesszük a tálba a félbevágott citromokat és lefóliázva visszarakjuk a hűtőbe, időnként fordítunk rajta,10-12 órán keresztül a pácban hagyjuk .

A  pácolás után  megsózzuk a húst, majd egy teflon serpenyőben napraforgó olajat hevítünk és minden oldalát körbe pirítjuk és utána áttesszük egy tepsibe.

A serpenyőbe beleöntjük a bort, hogy feloldja a finom ízeket  felforraljuk és ráöntjük a bárányra.

A tepsibe a hús mellé teszünk félbevágott hagymát, fokhagymát , és a páclét , kivéve a citrom héját, és alufóliával jól beborítjuk a húst, majd 180 fokos sütőbe tesszük,  időnként megnézzük, ha szükség pótoljuk borral,vagy vízzel hogy nehogy leégjen . Én a 3 dl. boron kívül 1 dl meleg vizet adtam  hozzá ( nálam 3 órán keresztül sült a fólia alatt). Amikor megpuhult levettem a fóliát és rápirítottam.

Nagyon finom puha, omlós volt a hús! Jó étvágyat!