Télen is ,nyáron is finom a gyümölcsszósz,de talán a legjobb a friss meggyből.Ezért amikor szezonja van,gyakran készítek gyümölcsszószt.
Meggyszósz
Hozzávalók:
- 30-35 dkg kimagozott meggy
- 1 púpozott tk. cukor, vagy édesítőszer
- 2-3 szegfűszeg, fahéj,csillagánizs ( az utóbbi ki is maradhat)
- fél tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tej, 1 mokkáskanálnyi vaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A fűszereket egy fehér gézbe kötözzük és a vízben jól kiforraljuk. Ízesítjük cukorral, egy csipet sóval, és beletesszük a kimagozott meggyet megfőzünk, de csak roppanósra .( kb .1 perc).
A pudingot simára keverjük a tejjel, a főzőléből egy merítőkanállal belekeverünk, majd hozzáöntjük a szószhoz. Éppen csak összefőzzük és rádobunk egy mokkáskanálnyi vajat ( azt tapasztaltam, ha vajat adok hozzá,nem lesz bőrösödés a mártás tetején). Ha valaki édesebben szereti adhat hozzá még édesítőszert,vagy cukrot. Kidobjuk a fűszereket.
Most zsályás csirkemellel és jázmin rizzsel ettük.
Zsályás csirkemell
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé
- 4 db. zsályalevél
- egy ek .olívaolaj
- fél dl száraz fehér bor
Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, a vizet lecsepegtetjük. Fűszerezzük sóval, borssal.
Egy serpenyőbe tesszük az olajat, amikor felforrósodott rátesszük a csirkemellet, a mell mellé bedobunk 2-3 zsálya levelet. Amikor egyik oldala megsült,átfordítjuk ,1-2 percig sütjük és ráöntjük a bort. Lefedjük a serpenyőt és készre pároljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Ínyenc csodás!
Köszi szépen Zsuzsám!
What’s it take to become a sublime expuendor of prose like yourself?
Thanks