Gyerekkorom egyik kedvenc levese :-). Most egy kicsit korábban hozzá lehet jutni salátához, mert az áruházak polcain télen nyáron el lehet érni mégis tavaszi ,kora nyári levesnek tartom. Szerettem amikor a kertben lehetett szedni,ilyenkor már a kapor is nőtt annyira kellemes illata volt, még most is érzem.
Ma ízesítőként medvehagymát is használtam, nagyon finom lett, máskor is el fogom így készíteni. Ma egy egészséges változatot mutatok be,nincs benne se tejföl,se szalonna. Természetesen aki szeretné tehet a rántottába szalonnát,vagy kolbász karikákat.
Hozzávalók:
- 2 közepes nagyságú fejes saláta
- 10-12 szál medvehagyma
- 3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál szárított kapor
- só, bors
- 2 db tojás
- 1 kiskanál rozsliszt
- ecet
- 1,5 dl joghurt
Elkészítés:
A salátát, és a medvehagymát folyó vízben tisztára mossuk, a saláta leveleit leveleit kézzel tépdessük apróra, a medvehagymát, késsel fél cm-es csíkokra vágjuk.
1-1,5 liter vizet felforralunk, majd beletesszük az apróra zúzott fokhagymát a salátát, a medvehagyma felét.
Egy teáskanálnyi ecettel (mindenki ízlés szerint tegyen bele)és kaporral ízesítjük.
Közben egy serpenyőben elkészítjük a medvehagymás rántottát,ez lesz a leves betétje. Feltörjük a tojást, habosra keverjük,beletesszük a felaprított medvehagymát.
A serpenyőben olajat hevítünk,ráöntjük a tojást és rántottát sütünk, majd egy kanállal felvágjuk és beletesszük a levesbe.
Elkészítjük a habarást, a joghurthoz adjuk a lisztet egy kis habverővel simára, kavarjuk,majd egy merítőkanálnyi levest merünk hozzá, és folyamatos keverés mellett beleborítjuk a levesbe,
máris kínáljuk.
Jó étvágyat:-)!