Küsmődről indulva az ottani ízvilág óhatatlanul hatással volt rám, de az évek során új ízeket is kipróbáltam, viszont a gyerekkori emlékek, illatok megmaradtak. Emlékszem ahogy főzött “kicsimama”, majd édesanyám, az ott látottak hasznomra voltak egy életen át. Gyakran készült paradicsomos étel terítékre, fejtett babból, zöld paszulyból 🙂 Most épp ezt az ízvilágot alakítottam kicsit olaszosra. Szeretem a mediterrán konyha ízvilágát.

Visszatekintve a tavalyi évre számos esemény történt, mind a konyha,mind a szakma területén. Szoktam mondani nálam e kettő elválaszthatatlan.

Ha visszatekintek az őszi szezonra nagy megtiszteltetés ért, szeptemberben Budapesten a Civil Fórum meghívásárára tarthattam előadást.

Idén 32. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel. Rendszeresen minden évben megjelennek receptjeim az újságban, illetve a Receptsarok magazinban.

https://diabetes.hu/kiadvanyok

Évek óta a Family Frost megjutalmaz egy mirelit csomaggal, amiből igyekszem új recepteket készíteni. Most épp erre a zöldbab levesre esett a választásom.

Nagy megtiszteltetés ért, mert receptjeim CEOSZ 2020-ban meghirdetett receptversenyén jól szerepeltek, két receptem is bekerült az első 10 közé,egyben felkerült a 2021-es naptárra.

http://www.ceosz.hu/

Akkor mutatom is a receptet, köszönöm a

https://frost.hu/ csomagot:-)

Hozzávalók 4 személyre:

  • kb. fél kg mirelit zöldbab
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 db kisebb hagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem, bazsalikom levél( most szárított), csipet szárított lestyán
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csapott evőkanál zab liszt
  • 2 ek. olíva olaj
  • ujjbegynyi vaj
  • 3-4 szelet piros kápia paprika
  • 3 dl hámozott paradicsom konzerv
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál méz ( vagy édesítőszer)
  • csipet csili
  • parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

Most egy nagy zománcozott vaslábasban készítettem.
Olíva olajra, vajra tettem az apróra vágott hagymát, erre hintettem a lisztet, kicsit hevítettem, majd hozzáadtam a piros paprikát, 2 -3 dl hideg vízzel hígítottam. Csomómentesre kevertem. Beletettem egy zúzott fokhagymát, zöld fűszereket,sót pici csilit, paprikát, a felkarikázott sárgarépát,majd a mirelit babot, megpároltam( kb 10 perc alatt).

Hozzáadtam a paradicsom konzervet, még kb 2 dl forró vizet öntöttem hozza Összeforraltam, kis mézzel / vagy édesítőszerrel/ ízesítettem.

Meghintettem frissen vágott petrezselyemzölddel és parmezánnal.

Jó étvágyat kívánok!