A mai  padlizsános ételem önmagában  a mártás nélkül is remek, de a mártással  körettel laktató étel.
Első ránézésre bonyolultnak tűnne,de ha úgy írom,hogy turmixolj össze egy adag lecsót és keverd össze sajtmártással akkor rögtön egyszerűbb.
Szóval  hétvégén  folytattam a kísérletezést a szószokkal és egy nagyon finom vegetáriánus ételt készítettem, amit persze kiegészíthető egy szelet hússal,vagy hallal,fasírozottal….:-)

Hozzávalók:

  • egy közepes méretű padlizsán
  • 4 db natúr Medvesajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 ek  durum búza liszt
  • 2-3 dkg vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • bazsalikom levél
  • petrezselyemlevél
  • 1 db kisebb lila hagyma
  • 1 db kisebb paprika
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2 dl sűrű paradicsomszósz
  • 1 tk méz (vagy édesítőszer)
  • só,frissen őrölt bors
  • néhány csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk,szárazra töröljük majd hosszában ujjnyi vastag szeleteket vágunk. Megsózzuk,ráfacsarunk néhány csepp citromlevet és állni hagyjuk 15-20 percig.

DSC_0088 (Large)
Közben felaprítjuk a hagymát és a paprikát.

Egy serpenyőbe 2 ek olívaolajat teszünk,rádobunk két-három karika hagymát a kettőbe vágott gerezd fokhagymát,hogy kellemes íze legyen az olajnak. Rátesszük a padlizsán szeleteket, meghintjük frissen őrölt borssal,amikor egyik oldal megpirul megfordítjuk, a hagymát és a fokhagymát rátettem a padlizsán tetejére,hogy ne égjen le.
Kivesszük a szeleteket egy jénai tálba. Minden szelet padlizsánba teszünk egy fél Medve sajtot,illetve egy szelet füstölt sajtot, fogpiszkálóval összetűzzük és betesszük 160 fokos sütőbe,hogy a sajt elolvadjon.
Közben elkészítjük a mártást.
Beletesszük a serpenyőbe  a hagymát, paprikát és megdinszteljük,végül a paradicsomszószt ( korábban írtam héjastól turmixolom a frissen főzött paradicsomot), rátesszük a mézet, néhány bazsalikom és petrezselyemlevelet teszünk rá,egy kicsit pároljuk,majd átborítjuk egy edénybe.
Ugyanabba a serpenyőbe rakjuk a megmaradt 1 ek olívaolajat,vajat erre rátesszük a lisztet, összekavarjuk, majd felengedjük a hideg tejszínnel, tejjel, közben kavargatjuk ,végül hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot és Medve sajtot is belemorzsoljuk,hagyjuk ameddig megolvad.

DSC_0100 (Large)
Ráöntjük a paradicsomos masszára és turmixoljuk.
Kivesszük a sütőből a padlizsánt,meghintjük petrezselyemzölddel.

DSC_0092 (Large)
A mártást a padlizsán mellé tesszük , máris tálalható. Én rizst kínáltam vele.

DSC_0133 (Large)

Jó étvágyat kívánok hozzá!