A mai padlizsános ételem önmagában a mártás nélkül is remek, de a mártással körettel laktató étel.
Első ránézésre bonyolultnak tűnne,de ha úgy írom,hogy turmixolj össze egy adag lecsót és keverd össze sajtmártással akkor rögtön egyszerűbb.
Szóval hétvégén folytattam a kísérletezést a szószokkal és egy nagyon finom vegetáriánus ételt készítettem, amit persze kiegészíthető egy szelet hússal,vagy hallal,fasírozottal….:-)
Hozzávalók:
- egy közepes méretű padlizsán
- 4 db natúr Medvesajt
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 ek durum búza liszt
- 2-3 dkg vaj
- 3 ek olívaolaj
- bazsalikom levél
- petrezselyemlevél
- 1 db kisebb lila hagyma
- 1 db kisebb paprika
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 2 dl sűrű paradicsomszósz
- 1 tk méz (vagy édesítőszer)
- só,frissen őrölt bors
- néhány csepp frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk,szárazra töröljük majd hosszában ujjnyi vastag szeleteket vágunk. Megsózzuk,ráfacsarunk néhány csepp citromlevet és állni hagyjuk 15-20 percig.
Közben felaprítjuk a hagymát és a paprikát.
Egy serpenyőbe 2 ek olívaolajat teszünk,rádobunk két-három karika hagymát a kettőbe vágott gerezd fokhagymát,hogy kellemes íze legyen az olajnak. Rátesszük a padlizsán szeleteket, meghintjük frissen őrölt borssal,amikor egyik oldal megpirul megfordítjuk, a hagymát és a fokhagymát rátettem a padlizsán tetejére,hogy ne égjen le.
Kivesszük a szeleteket egy jénai tálba. Minden szelet padlizsánba teszünk egy fél Medve sajtot,illetve egy szelet füstölt sajtot, fogpiszkálóval összetűzzük és betesszük 160 fokos sütőbe,hogy a sajt elolvadjon.
Közben elkészítjük a mártást.
Beletesszük a serpenyőbe a hagymát, paprikát és megdinszteljük,végül a paradicsomszószt ( korábban írtam héjastól turmixolom a frissen főzött paradicsomot), rátesszük a mézet, néhány bazsalikom és petrezselyemlevelet teszünk rá,egy kicsit pároljuk,majd átborítjuk egy edénybe.
Ugyanabba a serpenyőbe rakjuk a megmaradt 1 ek olívaolajat,vajat erre rátesszük a lisztet, összekavarjuk, majd felengedjük a hideg tejszínnel, tejjel, közben kavargatjuk ,végül hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot és Medve sajtot is belemorzsoljuk,hagyjuk ameddig megolvad.
Ráöntjük a paradicsomos masszára és turmixoljuk.
Kivesszük a sütőből a padlizsánt,meghintjük petrezselyemzölddel.
A mártást a padlizsán mellé tesszük , máris tálalható. Én rizst kínáltam vele.
Jó étvágyat kívánok hozzá!