A szív,-érrendszeri problémák megelőzésében és kezelésében a mediterrán étrend hatékonynak bizonyult, mely elsősorban növényi eredetű élelmiszerek felhasználásán alapul. Összetételében gabonafélék-durum tészta, friss zöldségek,gyümölcsök használata a jellemző. Ezek alacsony vércukoremelő hatású élelmiszerek, ezért cukorbetegeknek előnyös a fogyasztásuk. Az állati eredetű fehérjeforrások közül a sovány sajtok, húsok közül a halak,sovány csirkét részesíti előnyben. A köretekben,salátákban gyakran előfordulnak az olajos magvak (szezámmag,mogyoró,mandula).Leggyakoribb zsiradékféle a mediterrán étrendben az olívaolaj.Természetesen a diétán kívül fontos a rendszeres mozgás /séta ,biciklizés,úszás stb./, a relaxáció is!
A valódi mediterrán diétának nyolc alapvető pillére van:

1.az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak a telített zsírsavakra vonatkoztatott nagyobb aránya (telített zsírsavak az állati eredetű táplálékokban vannak,telítettlenek pedig főként növényi olajokban pl. repceolaj,olívaolaj,kukoricaolaj…)
2.hüvelyesek bőséges fogyasztása
3.bőséges gyümölcsfogyasztás
4.bőséges zöldségfogyasztás
5.kevés hús és húskészítmény fogyasztás
6.teljes kiőrlésű lisztből készült termékek előtérbe helyezése a finomított lisztből készültekkel szemben
7.rendszeres tejfogyasztás,főként sajt és joghurt formájában (a sovány tejtermékek fogyasztását ajánlom)
Ez a diéta előnyben részesíti a halakat (azért inem mindegy,hogy milyet lazac,makréla,heck,busa,az olajos halak erre a célra nem felelnek meg),dióféléket és magvakat és a mérsékletes vörösborfogyasztást.A halak húsában és a dióban omega 3 zsírsav van,ami csökkenti a vérrög képződés veszélyét.