Szeretem a tészta szószokat, melyek önmagukban egy tésztával is remek főételként működnek,de mártásként fasírttal, hallal, hússal is jól passzolnak. Számtalan variációban készíthető, fűszerezhető, és a kész szósz variálható a fűszerezéssel.

A mai fogáshoz egy sütőtökös és egy cukkinis mártás készült.

A sütőtökös változat:-)

Hozzávalók:

egy szelet ( 15-20 dkg) elősütött tök
egy teáskanál zabliszt
1 evőkanál olíva olaj
kis diónyi vaj
fél dl fehér bor
egy evőkanál felaprított póréhagyma
2 púpozott evőkanál krémsajt ( Medve)
2 dl zöldségalaplé
só,színes bors ,csipet csili,csipet kurkuma, curry,gyömbér,szerecsendió
Elkészítés:
Olívaolajon és vajon megdinszteljük a póréhagymát, ráhintjük a zablisztet, hozzáadjuk a bort, majd a sült sütőtököt, hígítjuk hideg zöldségalaplével. Ha felforrt hozzáadjuk a fűszereket, krémsajtot ,botmixerrel pürésítjük. Ha sűrű adhatunk hozzá kis vizet, megkóstoljuk , ha szükség tovább ízesítjük.

A cukkinis szósz hozzávalói:

egy db bébi cukkini héjastól kb 30-35 dkg
egy db 10 dkg körüli krumpli
egy teáskanál zabliszt
két evőkanál Medve krémsajt
egy gerezd fokhagyma
egy szál újhagyma
csipet szárított bazsalikom
só, bors

1 teáskanál zabliszt
Elkészítés:

Olívaolajon és vajon kissé megdinszteljük a felaprított újhagymát,rátesszük a zúzott fokhagymát, majd a héjával együtt feldarabolt cukkinit, és a hámozott krumplit. Jól összeforgatjuk ,meghintjük liszttel, majd kb 2 dl hideg vízzel / annyi, hogy ellepje a cukkinit/ felengedjük. Fűszerezzük sóval, borssal, szárított bazsalikom+ petrezselyemmel. Megpároljuk, közben rázogatjuk. Beletesszük a krémsajtot, beletesszük a friss bazsalikom levelet, pürésítjük. Ha szükség vízzel hígítjuk felforraljuk. Hidegen és melegen is fogyasztható. Remek tésztaszósznak is.

Sárgaborsó fasírt
Sárgaborsó főzeléket készítettem, a felét fasírtnak használtam.

A fasírthoz szükség :
egy bögre roppanósra főzött borsó
1 fej hagyma+ 1 evőkanál apróra vágott póréhagyma
csipet fokhagymapor
só ,bors,fűszerpaprika
1 csapott teáskanál szárított petrezselyem
1 tojás fehérje ( de kisebb méretű tojás is mehet, én a maradékot használtam fel)
1 ek zabpehely, zabliszt
fél dl olaj a sütéshez ( nem kell bő olajban sütni)
babérlevél
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a borsót, másnap babérlevéllel , hagymával együtt kis só hozzáadásával előfőzzük .
Ha meghűlt a vizet lecsepegtetjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet a zabpelyhet, fűszerezzük sóval,borssal, petrezselyemzölddel. Egy teáskanál olajon megdinsztelünk egy evőkanál apróra vágott póréhagymát, csipet paprikát adunk hozzá, ezt hozzáadjuk a masszához, jól összekeverjük . Jól formázható állaga legyen.Serpenyőben olajat hevítünk és két kanállal kis halmokat teszünk és készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Sütöttem néhány fasírtot is sertéshúsból,melyet zabpehellyel gazdagítottam.

Áldott,békés Adventet kívánok!