Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.

A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.

Wikipédia

Nagyon bejött nálunk a  mángold az ősz folyamán több fajta ételt is készítettem belőle. Ez a mai változat ici-picit hasonlít a töltött  káposztához :-), legalább is a töltelék.

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált  sertéscomb, de  természetesen másból is készíthető
  • póréhagyma
  • kapor,csombor( borsikafű), szárított petrezselyemzöld
  • néhány szárított vargánya
  • 1,5 dl rizs
  • 2 dl tejföl,1 dl joghurt
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • 1 mk csípős Gulyáskrém
  • só, bors
  • 1 tojás

Elkészítés:

Egy teflon serpenyőben megdinsztelem a hagymát,utána hozzáadom a beáztatott szárított vargányát( ez ki is maradhat). Egy keverőtálban összegyúrom a  húst a fűszerekkel, tojással és a hagymás alappal. Jó, ha a rizst egy picit beáztatjuk hideg vízbe, és ezt követően adjuk hozza a  húsos masszához. A töltött káposztához nem szoktam tojást tenni, de mivel korábban ilyent nem készítettem a siker érdekében egyet beleraktam. Majd a mángold leveleket megtöltjük a húsos töltelékkel.

Kivajazzuk a kerámiasütőt, majd egymás mellé rakjuk a mangold levélbe tekert húsokat.

A húsokra öntöttem a tejfölt, joghurtot és egy dl vizet, megszórtam kaporral, egy két szelet hagymát is tettem a töltelékek mellé.

Alufóliával lefedve kb .40 percig sütöttem, majd öt percig pirítottam a tetejét.

Tejföllel és vágott zöld kaporral tálaltam:-)

Jó étvágyat!