Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
Wikipédia
Nagyon bejött nálunk a mángold az ősz folyamán több fajta ételt is készítettem belőle. Ez a mai változat ici-picit hasonlít a töltött káposztához :-), legalább is a töltelék.
Hozzávalók:
- 40 dkg darált sertéscomb, de természetesen másból is készíthető
- póréhagyma
- kapor,csombor( borsikafű), szárított petrezselyemzöld
- néhány szárított vargánya
- 1,5 dl rizs
- 2 dl tejföl,1 dl joghurt
- vaj a tepsi kikenéséhez
- 1 mk csípős Gulyáskrém
- só, bors
- 1 tojás
Elkészítés:
Egy teflon serpenyőben megdinsztelem a hagymát,utána hozzáadom a beáztatott szárított vargányát( ez ki is maradhat). Egy keverőtálban összegyúrom a húst a fűszerekkel, tojással és a hagymás alappal. Jó, ha a rizst egy picit beáztatjuk hideg vízbe, és ezt követően adjuk hozza a húsos masszához. A töltött káposztához nem szoktam tojást tenni, de mivel korábban ilyent nem készítettem a siker érdekében egyet beleraktam. Majd a mángold leveleket megtöltjük a húsos töltelékkel.
Kivajazzuk a kerámiasütőt, majd egymás mellé rakjuk a mangold levélbe tekert húsokat.
A húsokra öntöttem a tejfölt, joghurtot és egy dl vizet, megszórtam kaporral, egy két szelet hagymát is tettem a töltelékek mellé.
Alufóliával lefedve kb .40 percig sütöttem, majd öt percig pirítottam a tetejét.
Tejföllel és vágott zöld kaporral tálaltam:-)
Jó étvágyat!