Az idén minden korábban van, már a zöld káposzta is megjelent az üzletekben. Én ilyenkor szeretem a legjobban a lucskos káposztát.
Igaz ma már egy kicsit energiaszegényebben készítem , mint nagymamám, édesanyám, de az ízhatás ugyanaz, mert a varázslatos semmihez nem hasonlítható ízét a zöld csombor és kapor adják.
Én így készítem:
Hozzávalók:
- 30 dkg kockára vágott sertéshús
- 1 fej káposzta( 1,5 kg volt)
- csombor, kapor
- zöld paprika, csípős vegyesen
- 3-4 paradicsom
- 1 evőkanál apróra vágott póréhagyma(más is jó)
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt , 1 evőkanál búzaliszt
- 1 teáskanál piros paprika
- 2 evőkanál joghurt
- ecet ízlés szerint
- 1 ek.olaj
Elkészítés:
Felkockázzuk a sertés húst, és hideg vízben feltesszük főni egy nagy fazékban, amikor felfő lehabozzuk és hozzáadjuk a kockára vágott zöld káposztát, majd sózzuk és hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, a csombort (borsikafű), a kaprot. Kis lángon főzzük.
Egy teflon serpenyőben a az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az édes nemes piros paprikát, 1 dl vízzel felengedjük , hagyjuk egy kicsit összefőni és hozzáadjuk a levesükhöz. Amikor megpuhult a hús és a káposzta ízlés szerint ecetet adunk hozzá, majd behabarjuk. A lisztet csomómentesre keverjük a joghurttal és a tejfőllel,majd a tálba öntünk a forró levesünkből, jól ősszekavarjuk és beleöntjük a levesbe, várjuk ameddig felforr, ha szükség akkor még utánaízesítünk.
Vigyázzunk arra, hogy az ecetet a habarás előtt tegyük a levesbe, mert különben megcsomósodik a tejföl.
A finom izét a zöld fűszerek adják:-))))
Jó étvágyat!