Annyira jó itthon lenni , egy kicsit ötletelni a konyhában, csak csendben ülni és alkotni. Lehet ezt szeretném a következő évben? Ezek a gondolatok foglalkoztattak ma a 2017-es év utolsó napján.
Visszatérve az étkezésre, a konyhai alkotásokra:-), szóval ugye Új év napján lencsét kell enni, vagy ajánlott mondja a népi mondás. Sajnos a férjem nem igazán kedveli a lencsét, szeretném beiktatni az étrendjébe,ezért született ez a recept, ahol jól elrejthetem és észre sem veszi,hogy mit eszik:-), mert ki gondolná,hogy töltött káposztában lencse van?! (remélem bocsánatos bűn az ilyen :-)). Amúgy ezt a formát cukorbetegeknek is ajánlom, fehér rizs helyett tegyenek lencsét, zabpelyhet mert a lencsének magas a rost tartalma,laktat. ( még,hogy nem akarok dolgozni,hisz ismét a szakmázok:-).
Vége szilveszteri mókának,mutatom a receptet!:-)))
Hozzávalók:
- 30-35 dkg darált sertéscomb
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 2 szelet füstölt oldalas (csont nélkül)( kb 20 dkg)
- 1 db közepes vöröshagyma
- 1 db tojás
- 4 ek előző este beáztatott lencse
- 2 ek.zabpehely
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- 1 tk fűszerpaprika
- őrölt fűszerkömény,majoranna,kapor ( szárított,friss), 1 tk brassói fűszerkeverék
- 1 db paradicsom
- 1,5 dl sűrű paradicsomlé
- 1 db paprika
- 1,5 dl tejszín
- tejföl a kínáláshoz
- 1 ek olaj
- diónyi vaj a tál kikenéséhez
Elkészítés:
A kelkáposzta leveleket torzsájáról leszedjük, kiválogatunk kb. 12 db egyforma méretű levelet, a vastag erezetet levágjuk. Egy kis fazékban vizet forralunk, abba őrölt köményt,majoránnát,sót teszünk és 1-2 percig előfőzzünk, de csak annyira,hogy göngyölhető legyen a káposztalevél.
Egy ek olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük az apró kockára vágott felaprított füstölt oldalast ( kb felét tettem ide), fűszerezzük sóval,borssal,paprikával.
Hozzáadjuk a húshoz ( én most ehhez adtam a húst), beletesszük a lencsét, a zabpelyhet,fűszerezzük csipetnyi szárított kaporral ,petrezselyemzölddel,brassói fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük.
Egy nagy méretű jénai tálat kivajazunk, a tál aljába rakunk néhány darab füstölt oldalast.
Megtöltjük a káposzta leveleket és a tálban sorakoztatjuk őket.
Megtöltjük a káposzta leveleket és a tálban sorakoztatjuk őket.
Tetejére paradicsomot és paprikát lehet karikázni.
Felöntjük paradicsomlével, tejszínnel úgy, hogy legalább félig ellepje a töltelékeket, a jénai tetejét ráborítjuk és kb 1,5 órát a sütőben sütjük. ( aki szeretné,hogy megpiruljon az utolsó 15 percben vegye le a tálról a fedelet.
Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Köszönöm a megtisztelő figyelmet, békés boldog új évet kívánok!