Annyira jó itthon lenni , egy kicsit ötletelni a konyhában, csak csendben ülni és alkotni. Lehet ezt szeretném a következő évben? Ezek a gondolatok foglalkoztattak ma a 2017-es év utolsó napján.

Visszatérve az étkezésre, a konyhai alkotásokra:-), szóval ugye  Új év napján lencsét kell enni, vagy ajánlott mondja a népi mondás. Sajnos a férjem nem igazán kedveli a lencsét, szeretném beiktatni  az étrendjébe,ezért  született ez a recept, ahol jól elrejthetem és észre sem veszi,hogy mit eszik:-), mert ki gondolná,hogy töltött káposztában lencse van?! (remélem bocsánatos bűn az ilyen :-)). Amúgy ezt a formát cukorbetegeknek is ajánlom, fehér rizs helyett tegyenek lencsét, zabpelyhet mert a lencsének magas a rost tartalma,laktat. ( még,hogy nem akarok dolgozni,hisz ismét a szakmázok:-).
Vége  szilveszteri mókának,mutatom a receptet!:-)))

Hozzávalók:

  • 30-35 dkg darált sertéscomb
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 2 szelet füstölt oldalas (csont nélkül)( kb 20 dkg)
  • 1  db közepes vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • 4  ek előző este beáztatott lencse
  • 2 ek.zabpehely
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • 1 tk fűszerpaprika
  • őrölt fűszerkömény,majoranna,kapor ( szárított,friss), 1 tk brassói fűszerkeverék
  • 1 db paradicsom
  • 1,5 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 db paprika
  • 1,5 dl  tejszín
  • tejföl a kínáláshoz
  • 1 ek olaj
  • diónyi vaj a tál kikenéséhez

Elkészítés:
A kelkáposzta leveleket torzsájáról leszedjük, kiválogatunk kb. 12 db egyforma méretű levelet, a vastag erezetet levágjuk. Egy kis fazékban vizet forralunk, abba őrölt köményt,majoránnát,sót teszünk  és 1-2 percig előfőzzünk, de csak annyira,hogy  göngyölhető legyen a káposztalevél.
Egy ek olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük az apró kockára vágott  felaprított füstölt oldalast ( kb felét tettem ide), fűszerezzük  sóval,borssal,paprikával.
Hozzáadjuk a húshoz  ( én most ehhez adtam a húst), beletesszük a lencsét, a zabpelyhet,fűszerezzük  csipetnyi szárított kaporral ,petrezselyemzölddel,brassói fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a tojást és jól összekeverjük.

DSC_0956 (Large)
Egy nagy méretű jénai tálat kivajazunk, a tál aljába rakunk néhány darab füstölt oldalast.

Megtöltjük a káposzta leveleket és a tálban sorakoztatjuk őket.

DSC_0965 (Large)

DSC_0970 (Large)

Megtöltjük a káposzta leveleket és a tálban sorakoztatjuk őket.
Tetejére paradicsomot és paprikát lehet karikázni.

DSC_0995 (Large)
Felöntjük paradicsomlével, tejszínnel  úgy, hogy legalább félig ellepje a töltelékeket, a jénai tetejét ráborítjuk  és kb 1,5 órát a sütőben sütjük. ( aki szeretné,hogy megpiruljon az utolsó 15 percben vegye le a tálról a fedelet.

Tejföllel tálaljuk.

DSC_0041 (Large)

Jó étvágyat kívánok!

DSC_0062 (Large)

 

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, békés boldog új évet kívánok!

DSC_0027 (Large)