Úgy történt , hogy megmaradt egy közepes fej kelkáposztám:-), húsos ételt nem akartam készíteni, mivel volt báránypörkölt,így jött képbe a töltött kel vegetáriánus változata. Nemrég készítettem paradicsomos kelkáposzta főzeléket, ami nagyon ízlett, így elhatároztam tovább gondolom a receptet. Lényegében egy gombás lecsós töltött kel készült.

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta ( kb 1 kg)
  • kb 50-60 dkg  kis méretű kerti paradicsom
  • 1 kis csokor zöld kapor
  • 1 / 2 fej  lila hagyma
  • 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
  • 2 tk. méz/ vagy édesítőszer/
  • 1 “leheletnyi” csili paprika por
  • diónyi vaj
  • 2 ek olaj
  • 1 mokkáskanál piros paprika
  • csipetnyi őrölt kömény

A töltelék hozzávalói:

  • 7-8 db kelkáposzta levél
  • 1 dl rizs ( én most Basmati rizst használtam)
  • 1/2 póréhagyma
  • 2 db csiperke
  • 1 db piros paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db mirelit vargánya, illetve 3-4 szelet szárított vargánya
  • 1 mokkáskanál szárított petrezselyem
  • 2 dl zöldségalaplé ( vagy leveskocka,vagy húsleves)
  • só,bors

Elkészítés:

A káposztát megmossuk, a külső leveleket leszedjük ( én most 7 db tölteléket készítettem) , a többit  ujjnyi darabokra vágjuk. A nagy ereket érdemes levágni, egy fazékba feltesszük főni, csak annyi víz kell, hogy ellepje, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot (lehet héjával együtt is használni)pici sót, őrölt köményt , 2-3 szelet paprikát,adunk  adunk hozzá és roppanósra főzzük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A leveleket rátesszük a káposztára,de csak 1-2 percre, hogy könnyen tekerhető legyen. Kiszedjük egy tányérra.

Elkészítjük a rizses -lecsós alapot.Olajon + vajon megdinszteljük a hagymát, paprikát, majd rátesszük a feldarabolt gombát, egy feldarabolt paradicsomot, sózzuk,borsozzuk,meghintjük szárított petrezselyemmel. Rátesszük a rizst ,összekeverjük 1 dl vízzel hígítjuk, hogy teljesen ne főjön meg a rizs , egy kicsit  összepároljuk. Levesszük a tűzhelyről és elkészítjük a tölteléket, minden levélbe rakunk a masszából és szorosan felgöngyöljük. Lehetne az apróra vágott káposzta tetején is párolni, de szerettem volna, hogy egyben maradjanak a  töltelékek, így egy külön lábasba tettem a zöldségalaplével , két paradicsommal, zöld kaporral és paprikával. Lefedve pároltam.

DSC_0690 (Large)

Egy ek olajon, és  vajon/  fél diónyi /a feldarabolt hagymát elkezdjük fonnyasztani, ráhintjük a lisztet, elkavarjuk, majd a paprikát hozzátesszük , végül  1 dl hideg vízzel csomómentesre keverjük majd , hozzáadjuk a káposztához. Meghintjük gazdagon kaporral, ízesítjük csilivel és mézzel. Kiforraljuk és a töltelékkel kínáljuk. Tálaláskor lehet hozzáadni joghurtot vagy tejfölt.

 

DSC_0749 (Large)