Úgy történt , hogy megmaradt egy közepes fej kelkáposztám:-), húsos ételt nem akartam készíteni, mivel volt báránypörkölt,így jött képbe a töltött kel vegetáriánus változata. Nemrég készítettem paradicsomos kelkáposzta főzeléket, ami nagyon ízlett, így elhatároztam tovább gondolom a receptet. Lényegében egy gombás lecsós töltött kel készült.
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta ( kb 1 kg)
- kb 50-60 dkg kis méretű kerti paradicsom
- 1 kis csokor zöld kapor
- 1 / 2 fej lila hagyma
- 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
- 2 tk. méz/ vagy édesítőszer/
- 1 “leheletnyi” csili paprika por
- diónyi vaj
- 2 ek olaj
- só
- 1 mokkáskanál piros paprika
- csipetnyi őrölt kömény
A töltelék hozzávalói:
- 7-8 db kelkáposzta levél
- 1 dl rizs ( én most Basmati rizst használtam)
- 1/2 póréhagyma
- 2 db csiperke
- 1 db piros paprika
- 1 db paradicsom
- 1 db mirelit vargánya, illetve 3-4 szelet szárított vargánya
- 1 mokkáskanál szárított petrezselyem
- 2 dl zöldségalaplé ( vagy leveskocka,vagy húsleves)
- só,bors
Elkészítés:
A káposztát megmossuk, a külső leveleket leszedjük ( én most 7 db tölteléket készítettem) , a többit ujjnyi darabokra vágjuk. A nagy ereket érdemes levágni, egy fazékba feltesszük főni, csak annyi víz kell, hogy ellepje, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot (lehet héjával együtt is használni)pici sót, őrölt köményt , 2-3 szelet paprikát,adunk adunk hozzá és roppanósra főzzük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A leveleket rátesszük a káposztára,de csak 1-2 percre, hogy könnyen tekerhető legyen. Kiszedjük egy tányérra.
Elkészítjük a rizses -lecsós alapot.Olajon + vajon megdinszteljük a hagymát, paprikát, majd rátesszük a feldarabolt gombát, egy feldarabolt paradicsomot, sózzuk,borsozzuk,meghintjük szárított petrezselyemmel. Rátesszük a rizst ,összekeverjük 1 dl vízzel hígítjuk, hogy teljesen ne főjön meg a rizs , egy kicsit összepároljuk. Levesszük a tűzhelyről és elkészítjük a tölteléket, minden levélbe rakunk a masszából és szorosan felgöngyöljük. Lehetne az apróra vágott káposzta tetején is párolni, de szerettem volna, hogy egyben maradjanak a töltelékek, így egy külön lábasba tettem a zöldségalaplével , két paradicsommal, zöld kaporral és paprikával. Lefedve pároltam.
Egy ek olajon, és vajon/ fél diónyi /a feldarabolt hagymát elkezdjük fonnyasztani, ráhintjük a lisztet, elkavarjuk, majd a paprikát hozzátesszük , végül 1 dl hideg vízzel csomómentesre keverjük majd , hozzáadjuk a káposztához. Meghintjük gazdagon kaporral, ízesítjük csilivel és mézzel. Kiforraljuk és a töltelékkel kínáljuk. Tálaláskor lehet hozzáadni joghurtot vagy tejfölt.