Szertetettel köszöntlek Advent első vasárnapján! Ritkán szoktam hosszú idézeteket közölni,de az alábbi gondolat nagyon meghatott:
“Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.
Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk.
Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses. Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése.
Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől – szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.
Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.”

Pilinszky János: Advent

DSC_0597 (Large)

Nem csak karácsonykor kell halat enni:-), ma leves helyett egy  kis szelet lazac volt az ebéd,színes körettel.

Barna és fekete rizst készítettem. A rizst előfőztem,majd olajon  zöldhagymát fonnyasztottam és erre rátettem, sót petrezselyemzöldet . Egy kis főző lével hígítottam.

A borsót pici vajon pároltam.

Hullámos sárgarépa korongok
Hozzávalók:

  • 3 nagy répa
  • kis csili paprika
  • petrezselyemzöld
  • egy teáskanál szezámmag
  • 1 mokkáskanál  akácméz (vagy édesítőszer)
  • 1 ek olívaolaj
  • kis diónyi vaj

Olívaolajra tesszük a vajat, rátesszük a szezámmagot, a mézet és hagyjuk egy kicsit pirulni,majd rátesszük a hullámos késsel felvágott sárgarépa korongokat. Sózzuk,teszünk rá egy kicsi csilit,petrezselyemzöldet, és kb 1 dl vizet. Lefedve pároljuk,de csak annyira,hogy a répa roppanós maradjon.

DSC_0582 (Large)

A színes körettel kínáljuk a lazacot, recept:https://blog.keva.hu/recept/omlos-lazac/

DSC_0591 (Large)

 

Konyhai tanács: a barna rizst főzés előtt ha 2-3 órával korábban beáztatjuk csökken a főzési idő.