Húsvétkor a sonka levéről leszedtem a zsírt és kis tasakokban lefagyasztottam, és ma egy adaggal felhasználtam a káposztához.
Gyerekkoromban a lucskos káposztát leggyakrabban füstölt hússal készítették. Akkoriban nem lehetett nyáron  hozzájutni friss disznóhúshoz. Nagyon szerettem, még most is a számban érzem a főtt füstölt sonka  izét, annyira puha volt . Van egy kedves történetem ezzel kapcsolatosan, gyerekként Küsmödön unokatestvéreimmel Gyöngyivel, Andráskával és Évikével vittük az ebédet a mezőre. A leves nagy kantáros fazékban volt, és bizony a “piros húsból” rendesen csipegettünk. Ebéd közben megjegyezték, elég kevés húst tett nagymama a levesbe :-). , de rég volt!!….
Ma azt az ízt próbáltam visszaidézni, a főtt sonkalével.

Hozzávalók:

  • 30 dkg kockára vágott sertéscomb
  • fél liter füstölt sonkalé
  • 1 fej káposzta( 1,5 kg volt)
  • csombor, kapor
  • zöld paprika, csípős vegyesen
  • 1 db. paradicsom
  • 1 evőkanál apróra vágott póréhagyma(más is jó, régen vöröshagymát tettünk)
  • 1 evőkanál tönköly liszt ,
  • 1 teáskanál piros paprika
  • 2 evőkanál evőkanál Cserpes tejföl+ 2 ek .Cserpes joghurt
  • ecet ízlés szerint
  • 1 ek.olaj

Elkészítés:

Felkockázzuk a sertés húst, és hideg vízben feltesszük főni egy nagy fazékban, hozzáadjuk a sonka alaplét, amikor felfő lehabozzuk. Ha félig puha a hús beletesszük a kockára vágott zöld káposztát, majd sózzuk és belerakjuk a félbe vágott paradicsomot, a paprikát egészben, valamint a zöld fűszereket  az apróra vágott  csombort (borsikafű),  és a kaprot. Kis lángon főzzük.
Egy teflon serpenyőben a az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az édes nemes piros paprikát, 1 dl vízzel felengedjük , hagyjuk egy kicsit összefőni és beleöntjük a levesbe.
Amikor megpuhult a hús és a káposzta ízlés szerint ecetet adunk hozzá, majd behabarjuk.

Egy tálban  a lisztet csomómentesre keverjük a  tejföllel és a joghurttal, majd  teszünk  bele egy merítőkanállal a forró levesünkből, jól összekavarjuk és beleöntjük a levesbe, várjuk ameddig felforr, ha szükség akkor még utánaízesítünk.
Vigyázzunk arra, hogy az ecetet a habarás előtt tegyük a levesbe, mert különben megcsomósodik a tejföl.

A finom izét a zöld fűszerek adják:-))))

Jó étvágyat!