Húsvétkor a sonka levéről leszedtem a zsírt és kis tasakokban lefagyasztottam, és ma egy adaggal felhasználtam a káposztához.
Gyerekkoromban a lucskos káposztát leggyakrabban füstölt hússal készítették. Akkoriban nem lehetett nyáron hozzájutni friss disznóhúshoz. Nagyon szerettem, még most is a számban érzem a főtt füstölt sonka izét, annyira puha volt . Van egy kedves történetem ezzel kapcsolatosan, gyerekként Küsmödön unokatestvéreimmel Gyöngyivel, Andráskával és Évikével vittük az ebédet a mezőre. A leves nagy kantáros fazékban volt, és bizony a “piros húsból” rendesen csipegettünk. Ebéd közben megjegyezték, elég kevés húst tett nagymama a levesbe :-). , de rég volt!!….
Ma azt az ízt próbáltam visszaidézni, a főtt sonkalével.
Hozzávalók:
- 30 dkg kockára vágott sertéscomb
- fél liter füstölt sonkalé
- 1 fej káposzta( 1,5 kg volt)
- csombor, kapor
- zöld paprika, csípős vegyesen
- 1 db. paradicsom
- 1 evőkanál apróra vágott póréhagyma(más is jó, régen vöröshagymát tettünk)
- 1 evőkanál tönköly liszt ,
- 1 teáskanál piros paprika
- 2 evőkanál evőkanál Cserpes tejföl+ 2 ek .Cserpes joghurt
- ecet ízlés szerint
- 1 ek.olaj
Elkészítés:
Felkockázzuk a sertés húst, és hideg vízben feltesszük főni egy nagy fazékban, hozzáadjuk a sonka alaplét, amikor felfő lehabozzuk. Ha félig puha a hús beletesszük a kockára vágott zöld káposztát, majd sózzuk és belerakjuk a félbe vágott paradicsomot, a paprikát egészben, valamint a zöld fűszereket az apróra vágott csombort (borsikafű), és a kaprot. Kis lángon főzzük.
Egy teflon serpenyőben a az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az édes nemes piros paprikát, 1 dl vízzel felengedjük , hagyjuk egy kicsit összefőni és beleöntjük a levesbe.
Amikor megpuhult a hús és a káposzta ízlés szerint ecetet adunk hozzá, majd behabarjuk.
Egy tálban a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és a joghurttal, majd teszünk bele egy merítőkanállal a forró levesünkből, jól összekavarjuk és beleöntjük a levesbe, várjuk ameddig felforr, ha szükség akkor még utánaízesítünk.
Vigyázzunk arra, hogy az ecetet a habarás előtt tegyük a levesbe, mert különben megcsomósodik a tejföl.
A finom izét a zöld fűszerek adják:-))))
Jó étvágyat!