Szepesi Ágnestől kaptam ezt a csodás receptet :-), amikor feltette a receptet rögtön tudtam, hogy kipróbálom. Nem csalódtam benne, nagyon finom hidegen is és melegen is.  Ági őzgerinc  formában sütötte, mivel nekem jelenleg nincs őszgerinc formám kuglófsütőbe tettem. Olyan lett , mint egy szép torta:-) Egy kicsit sok lett volna a formába, így két szuflé formába is tettem.
Vendégvárónak is kiváló és hidegen is nagyszerű:-).

Hozzávalók:

  • 65-70 dkg csirkemell
  • 20 dkg nagyon vékonyra szeletelt bacon szalonna
  • 15 dkg reszelt sajt ( nálam füstölt karaván,mozzarella, trappista,parmezán volt)
  • 1 csokor petrezselyem levél
  • 8-10 szál metélőhagyma
  • 2 csipetnyi csili paprika
  • 2 csipetnyi szárított medvehagyma
  • 4 evőkanál tejföl,
  • 2 evőkanál  rozs liszt
  • 2 db nyers tojás
  • só, bors
  • pici vaj a forma kikenéséhez,
  • 3 evőkanálnyi zsemlemorzsa 

Elkészítés:

Először a csirkemelleket, 2 x 2cm-es darabokra kockázzuk fel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hagyjuk állni egy kicsit, amíg elkészülünk a többi alkotórésszel is.
Egy masszát készítünk 3 evőkanál tejfölből, a tojásokból, lisztből, apróra darabolt petrezselyemből,csiliből, apróra vágott metélőhagymából,  reszelt sajtból (ebből hagyjunk meg egy keveset a tetejére is). Jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk a panírmorzsával és kibéleljük a bacon szalonna csíkokkal úgy, hogy a szélei a formán kívül lógjanak.

A húst összeforgatjuk a masszával és a formába kanalazzuk. Ha megtelt, a lelógó szalonnát hajtsuk rá, illetve ha nem éri be, akkor a tetejére is tegyünk szalonna csíkot.
Kenjük meg 1 evőkanál tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 170 fokon süssük kb. 40 percig készre. Alufóliával fedjük be amikor a sajt kezd megpirulni.
Amikor megsült, a formából fordítsuk ki egy tepsire és tegyük vissza a sütőbe pár percre, amíg a szalonna is kap egy kis színt.
Legalább egy félórát hagyjuk hűlni, hogy szépen tudjuk szeletelni.

Jó étvágyat!