Szepesi Ágnestől kaptam ezt a csodás receptet :-), amikor feltette a receptet rögtön tudtam, hogy kipróbálom. Nem csalódtam benne, nagyon finom hidegen is és melegen is. Ági őzgerinc formában sütötte, mivel nekem jelenleg nincs őszgerinc formám kuglófsütőbe tettem. Olyan lett , mint egy szép torta:-) Egy kicsit sok lett volna a formába, így két szuflé formába is tettem.
Vendégvárónak is kiváló és hidegen is nagyszerű:-).
Hozzávalók:
- 65-70 dkg csirkemell
- 20 dkg nagyon vékonyra szeletelt bacon szalonna
- 15 dkg reszelt sajt ( nálam füstölt karaván,mozzarella, trappista,parmezán volt)
- 1 csokor petrezselyem levél
- 8-10 szál metélőhagyma
- 2 csipetnyi csili paprika
- 2 csipetnyi szárított medvehagyma
- 4 evőkanál tejföl,
- 2 evőkanál rozs liszt
- 2 db nyers tojás
- só, bors
- pici vaj a forma kikenéséhez,
- 3 evőkanálnyi zsemlemorzsa
Elkészítés:
Először a csirkemelleket, 2 x 2cm-es darabokra kockázzuk fel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hagyjuk állni egy kicsit, amíg elkészülünk a többi alkotórésszel is.
Egy masszát készítünk 3 evőkanál tejfölből, a tojásokból, lisztből, apróra darabolt petrezselyemből,csiliből, apróra vágott metélőhagymából, reszelt sajtból (ebből hagyjunk meg egy keveset a tetejére is). Jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.
Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk a panírmorzsával és kibéleljük a bacon szalonna csíkokkal úgy, hogy a szélei a formán kívül lógjanak.
A húst összeforgatjuk a masszával és a formába kanalazzuk. Ha megtelt, a lelógó szalonnát hajtsuk rá, illetve ha nem éri be, akkor a tetejére is tegyünk szalonna csíkot.
Kenjük meg 1 evőkanál tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal és előmelegített sütőben, 170 fokon süssük kb. 40 percig készre. Alufóliával fedjük be amikor a sajt kezd megpirulni.
Amikor megsült, a formából fordítsuk ki egy tepsire és tegyük vissza a sütőbe pár percre, amíg a szalonna is kap egy kis színt.
Legalább egy félórát hagyjuk hűlni, hogy szépen tudjuk szeletelni.
Jó étvágyat!
Na igen ez is egy tökéletes étel!!
Vau, köszönöm Zsuzsa! 🙂