A csőben sült karfiol gyerekkori kedvenc, az egész család szerette, ezért gyakran volt hétvégi ebéd. Ezt variáltam már többféleképpen, most konkrétan a Dubarry csirkemellhez hasonló vegetáriánus főétel járt az eszembe,teljesen saját ötlet alapján készült. Nem készítettem besamelmártást, hanem a régi jól bevált receptemet vettem elő. Készítettem egy tepsi csőben sült karfiolt is:-)

Hozzávalók:

4 tenyérnyi szelet ujjnyi vastag krumpli
4 nagy karfiolgerezd
3 evőkanál görög joghurt
3 evőkanál habtejszín
1 db tojás
1 csapott evőkanál aprószenű zabpehely
1 teáskanál zsemlemorzsa
2 szelet Gouda sajt
4-5 dkg fetasajt
só,bors
olaj,kis vaj a tepsi kikenéséhez
néhány szelet póréhagyma


Elkészítés:

Megpucoljuk a krumplit, és keresztbe hasábot vágok úgy hogy tenyérnyi szelet, és ujjnyi vastag darabot kapjak ( a megmaradt krumpliból leves készült). Enyhén sós vízben 3-4 percig előfőzzük, vigyázzunk, ne törjön szét.A karfiolt rózsáira szedjük., sós vízben szintén megfőzzük roppanósra.
Egy tepsit ( én most a kalácssütőm használtam, mivel csak négy szelet készült)kibélelünk sütőpapírral. A sütőpapírt csap alatt bevizezzük, majd kifacsarjuk, ezzel kibéleljük. Bekenjük vajjal ,illetve leheletnyi olajjal. Meghintjük csipet zsemlemorzsa és zabpehellyel.

Erre rátesszük az előfőzött krumpliszeletet,kis borssal meghintjük, ráhalmozzuk a lecsepegtetett karfiolt. A tojást feltörjük, hozzáadjuk a joghurtot, tejszínt,a zsemlemorzsát, zabpelyhet ( jól kanalazható masszát kapjunk), megsózzuk. Ráhalmozzuk a karfiolrózsákra. Tetejére morzsolt fetát és sajtot teszünk,közepére kis póréhagyma szeletet. Sütőben kb 30 percig sütjük ( ameddig szép színt kap) .

Jó étvágyat kívánok! Remek köret, vegetáriánusoknak főétel, akár rizst, gerslit is kínálhatunk mellé.