Elég ritkán készítek én lángost, tudom hogy van” gyors lángos, nem szívja meg magát olajjal a lángos…”, én a legjobban mégis a burgonyásat kedvelem, mert ez gyerekkoromra emlékeztet . Nagymamám, majd édesanyám gyakran készített házikenyeret és olyankor mindig sütöttünk “lapótyát” , mert így hívtuk annak idején. Nem tartozik a kalóriaszegény ételekhez, de az ember mindenevő, alkalmanként egy -egy lángos is beiktatható az étrendbe:-) :-). A mai így készült:
Hozzávalók:
- 20 dkg főtt krumpli
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tk só
- 2 dl tej( amennyit a tészta felvesz)
- 50 dkg finomliszt
Elkészítés:
A krumplit puhára főzzük, majd meghámozzuk és jól összetörjük. A lisztet elkeverjük a sóval.A tejet meglangyosítjuk, majd beleöntjük egy bögrébe, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A főtt krumplit összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk, akkor jó ha elválik az edény falától és a kéztől is, konyharuhával letakarva kb. 30 percig kelesztjük. Ha szépen megkelt a tésztánk, nyújtódeszkára tesszük és egy kicsit átgyúrjuk. Egy tálcát vékonyan bekenünk olajjal és rátesszük a kicipózott lángos tésztát, még 10-15 percig kelesztjük. Egy mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk. A tésztabucikat széthúzkodjuk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük,, hogy a felesleges olajat felszívja. Melegen tálaljuk.
Egy újabb fotó a lángosról:-)
Jó étvágyat!