Elég ritkán  készítek  én lángost, tudom hogy van” gyors lángos, nem  szívja  meg magát olajjal a lángos…”, én a legjobban  mégis a burgonyásat kedvelem, mert ez gyerekkoromra emlékeztet . Nagymamám,  majd édesanyám gyakran készített házikenyeret és olyankor mindig sütöttünk “lapótyát” , mert így hívtuk annak idején.  Nem tartozik a kalóriaszegény ételekhez, de  az ember mindenevő, alkalmanként egy -egy lángos is  beiktatható az étrendbe:-) :-). A mai így készült:

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt krumpli
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tk só
  • 2 dl tej( amennyit a tészta felvesz)
  • 50 dkg finomliszt

Elkészítés:
A krumplit puhára főzzük, majd meghámozzuk és jól összetörjük.  A lisztet elkeverjük a sóval.A tejet meglangyosítjuk, majd beleöntjük egy bögrébe,  feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A főtt krumplit  összekeverjük a liszttel, hozzáöntjük az élesztős tejet és jól összedolgozzuk, akkor jó ha elválik az edény falától és a kéztől is, konyharuhával letakarva kb. 30 percig kelesztjük. Ha szépen megkelt a tésztánk, nyújtódeszkára tesszük és  egy kicsit átgyúrjuk. Egy tálcát vékonyan bekenünk olajjal és rátesszük a kicipózott lángos tésztát, még 10-15  percig kelesztjük. Egy mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk. A tésztabucikat széthúzkodjuk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre  szedjük,, hogy a felesleges olajat felszívja. Melegen tálaljuk.

Egy újabb fotó a lángosról:-)

dsc_0662-large

Jó étvágyat!