Ismét cukkiniszezon van, igaz nincs olyan sok egyelőre, mint a tavaly,de gondolom az eső után jobban beindul. Az idén négy színű is van, imádom variálni őket. Nemrég láttam a neten egy krumplis cukkinifőzeléket, a receptre nem emlékszem, de elég volt az ötlet, hisz még főzelékbe így nem próbáltam . Amúgy is tesztelős hétvége volt, talán ez ízlett a legjobban ( a férjemnek mindenképpen, hisz krumpli imádó), na de itt lehet csalni, hisz a cukkini jóval energiaszegényebb, ízesíteni meg remekül lehet. Én az arányokat illetően 2 / 3 cukkinit- 1/ 3 krumplit használtam fel. Lényegében a krumplifőzelék és a tökfőzelék ízesítéséből született a recept.
Hozzávalók:
- 1 db közepes cukkini
- 2 db krumpli
- 1 kis hagyma
- 1-2 szelet pritamin paprika
- 1 ek olaj
- 1 db.babérlevél
- ízlés szerint apróra vágott zöld kaporlevél
- 1,5 d-2 dl zöldségalaplé vagy húsleves ( vagy víz és szárított ételízesítő)
- 2 ek görög joghurt
- 1-2 csepp ecet( ízlés szerint)
- só
Elkészítés:
Megmossuk a cukkinit, héjával együtt feldaraboljuk, a krumplit meghámozzuk kb ugyanakkorára vágjuk , mint a cukkinit.
A hagymát, és a paprikát felaprítjuk, olajon megfonnyasztjuk,rátesszük a krumplit, sózzuk, beletesszük a babérlevelet, majd felengedjük a zöldségalaplével, amikor félig megpuhult ( kb 6-8 perc) hozzáadjuk a cukkinit, a zöld kaprot, ekkor tettem bele egy leheletnyi ecetet, 1-2 cseppnyit.
Csak roppanósra főzzük, majd kiveszünk egy merítőkanálnyit és a joghurttal turmixoljuk. Visszatesszük a fazékba, összeforraljuk. Máris kínálható.
Lehet feltétként húst, virslit enni,de önmagában is finom:-)
Jó étvágyat!