Még van régi krumplim, igyekszem felhasználni pld. egy krumplilevesbe remek a régi krumpli is. Már nem is tudom, hogy hányféleképpen készítettem krumplilevest, de mindig lehet variálni. Ez talán a legegyszerűbb, gyorsan is elkészül,remek étel dolgos hétköznapokon. Persze, ha valaki cukorbeteg, akkor második fogásként alacsonyabb CH tartalmú főételt fogyasszon.
Hozzávalók:
- 5-6 db krumpli (kb.70 dkg)
- 1 evőkanál apróra vágott póré hagyma
- 1 szál sárgarépa
- só
- 1 dl tejszín/habtejszín/
- 1 csapott ek tönkölybúza liszt
- 1 ek.olívaolaj, 2 dkg vaj
- zöld tárkony
- 1 tk,ételízesítő(lehetőleg házi)
- ecet ízlés szerint
Elkészítés:
Megpucoljuk a zöldségeket,feldaraboljuk.
Egy fazékba rakjuk az olívaolajat és a vajat, a sárgarépát, egy csipet sóval elkezdjük dinsztelni,majd rátesszük a póréhagymát és együtt dinszteljük.
Ráhintjük a lisztet, összekavarjuk, majd egy liter hideg vízzel felengedjük.
Amikor felforrt beletesszük a krumplit, egy -két zöld tárkonyágat, ételízesítőt /vagy húslevest,vagy zöldségalaplét/.
Ha megfőtt teszünk bele ízlés szerint ecetet, apróra vágott zöld tárkonylevelet . Egy kis tálba tesszük a tejszínt ,merünk hozzá a forró levesből, és kavarás közben hozzáadjuk, felforraljuk,majd lezárjuk a lángot.
álaláskor friss tárkonyt, joghurtot ,vagy tejfölt adunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok hozzá!