Még van régi krumplim, igyekszem felhasználni pld. egy krumplilevesbe remek a régi krumpli is. Már nem is tudom, hogy hányféleképpen készítettem krumplilevest, de mindig lehet variálni. Ez talán a legegyszerűbb, gyorsan is elkészül,remek étel dolgos hétköznapokon. Persze, ha valaki cukorbeteg, akkor második fogásként alacsonyabb CH tartalmú főételt fogyasszon.

Hozzávalók:

  • 5-6 db krumpli (kb.70 dkg)
  • 1 evőkanál apróra vágott póré hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 dl tejszín/habtejszín/
  • 1 csapott ek tönkölybúza liszt
  • 1 ek.olívaolaj, 2 dkg vaj
  • zöld tárkony
  • 1 tk,ételízesítő(lehetőleg házi)
  • ecet ízlés szerint

Elkészítés:

Megpucoljuk a zöldségeket,feldaraboljuk.

Egy fazékba rakjuk az olívaolajat és a vajat, a sárgarépát, egy csipet sóval elkezdjük dinsztelni,majd rátesszük a póréhagymát és együtt dinszteljük.

Ráhintjük a lisztet, összekavarjuk, majd egy liter hideg vízzel felengedjük.
Amikor felforrt beletesszük a krumplit, egy -két zöld tárkonyágat, ételízesítőt /vagy húslevest,vagy zöldségalaplét/.

Ha megfőtt teszünk bele ízlés szerint ecetet, apróra vágott zöld tárkonylevelet . Egy kis tálba tesszük a tejszínt ,merünk hozzá a forró levesből, és kavarás közben hozzáadjuk, felforraljuk,majd lezárjuk a lángot.

álaláskor friss tárkonyt, joghurtot ,vagy tejfölt adunk hozzá.

Jó étvágyat kívánok hozzá!