A krumpli számtalan változatban elkészíthető alapanyagunk. Magas CH tartalma miatt sok cukorbeteg száműzte az étrendjéből,persze nem minden nap, de heti egy-két alkalommal belefér, persze fontos odafigyelni,hogy egy krumplileves után ne legyen túrós tészta,vagy szilvás gombóc.

A mostani levesem a cseh konyha remek fogása, de saját ízlésünknek megfelelően készítettem el. Jellegzetes ízét a szárított vargánya és zöld kapor adja.

Hozzávalók:

  • 4-5 db krumpli
  • 15-16 szelet szárított vargánya
  • egy csokor zöld kapor
  • 1 evőkanál olíva olaj,2 dkg vaj
  • 1 dl tejszín/habtejszin/
  • só,bors,csipet őrölt kömény
  • 1 csapott ek rozsliszt
  • csipet kurkuma
  • ecet ízlés szerint


Elkészítés:

Beáztatjuk a vargányát.

Az olajon és a vajon kicsit megpirítjuk a lisztet, felengedjük hideg vízzel .

Beletesszük a hámozott, feldarabolt krumplit (ezt akár elő is főzhetjük,de én nem szoktam),beletesszük a beáztatott vargányát, sózzuk,borsozzuk,beleteszünk egy kis csipet őrölt köményt. Teszünk bele összevágott kaprot / de csak felét tettem be, a másik felét amikor tálaltam/.

Megfőzzük a levest, ha puha a krumpli pici ecetet teszünk bele. 1 dl tejszínt adunk hozz. Én egy kis tálba teszem a tejszínt, majd forró levessel hígítom és hozzáadom a leveshez.Ekkor lezárjuk a tűzhelyet,beletesszük a kaprot és forrón kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: ha nincs vargánya egy kis laskagombával,barna csiperkével is megpróbálható.