Kelt kakaós csiga -Vassné Gabriella receptje
Ha a család 4 tagnál nagyobb, és vannak kamasz gyerekek is, akkor ajánlom, hogy vagy dupla adagot, vagy másfél adagot keverjen be rögtön!
előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
Tésztához:
• 250 ml langyos tej,
• 50 dkg Vitamill univerzális liszt, vagy fehér tönköly liszt (TBL70)
• 20 dkg sütőmargarin (Én Ligát használok, mert abban van a legkesesebb zsír)
• 15 dkg cukor (fele lehet nyírfa cukor a fele pedig folyékony Sussina)
• 2,5 dkg élesztő,
• 1 tojás
• Csipet só
• 1 teás kanál citromlé
• Tehetünk bele pár csepp rum aromát is!
Töltelékhez:
• 3 ek kakaópor (cukor nélküli)
• 5 ml folyékony Sussina vagy 1 ek cukor
• 2 ek langyos tej
Kenéshez:
• 1,5 dl langyos tej (esetleg még folyékony Sussina – összekeverni a tejjel és azzal megkenni)
Elkészítés
1. Ha van kenyérsütő gépünk, akkor abba nyugodtan pakoljuk bele az alapanyagokat és a kelesztő programot kapcsoljuk be. Ha nincs, akkor az alábbiak szerint dolgozzuk össze a tésztát
2. 50 ml langyos tejben 1 kiskanálnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A sót a liszthez keverjük, majd az összes alapanyagot jól összedolgozzuk. Vigyázat!!! Az olvasztott margarint apródonként dagasszuk a tésztához.
3. Kissé lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Ha túl lágy lenne, még adjunk hozzá lisztet, ha viszont kemény, akkor egy kis tejjel lágyítsuk.
4. Lisztezett deszkán letakarva, fél-3/4 órát kelesztjük.
5. Ezután átgyúrjuk és 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
6. A töltelékhez valókat kikeverjük, majd a tésztára kenjük. Ha a töltelék nagyon kemény lesz, akkor keverhetünk bele még kevés langyos tejet.
7. A tésztát a hosszabbik felénél feltekerjük, mint a bejglit, és 1 – 1,5 cm vastagságú szeleteket, csigákat vágunk. A vágás technikája: veszünk egy hosszabb cérnát és félbe vesszük. Óvatosan tekerjük a tészta köré, majd keresztezzük a végeit, húzzuk meg erősen a cérna végeit, hogy teljesen átvágja a tésztát – így nem nem nyomódik laposra a tészta, mint ha késsel szeletelnénk fel
8. Két féle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket (mint most én), így a csigák oldalra terülnek. Ne túl szorosan egymás mellé, mert még dagad. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
9. Mindkét esetben hagyom a tepsin még 30 percig kelni.
10. Ezalatt előmelegítem a sütőt 190 fokra.
11. Ezután 190°C-os sütőben aranybarnára sütjük.
12. Előkészítjük a meleg tejet a cukorral (sussinával) és míg forró a tészta átkenjük vele. Lehet többször is, így finomabb lesz és fényes. Így ki lehet kerülni, hogy porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés:
Szerintem nagyon jól ki lehet számolni a szénhidrát tartalmat.
A SUSSINA azért jó, metr lehet vele sütni… bírja a meleget. Én ezt használom, de lehet, hogy van másmilyen édesítő is, ami jó a cukorbetegeknek, és sütésre is.
Én az Auchanba veszem a Sussinát, mert szerintem ott a legolcsóbb. Veszek tablettát is, abból is a nagy dobozosat, mert gazdaságosabb. Nekem ha sokat sütök és főzök cukorral ill. ezzel, egy hónapaig is elég. De nekem 6 fős a családom…+ az unoka!
Lehet dió töltelékkel is, de azt már Darázsfészeknek hívják!
Nagyon szépek kivánatosak!!
Szia Zsuzsa! 🙂
Hát akkor rajta… készítsed el! 🙂
Az én fiaimnak dupla adagot kell sütni, igaz azért is, mert még a lányom is és a vejem is benevez rá,. na meg a kis unokám! 🙂