Még egy kicsit a karácsonyi fények bűvöletében :-). Nagyon szeretem a karácsonyt, tudom ezzel nem vagyok egyedül, illetve a többség így van. Szeretem a nyugalmat, a csendet , a fényeket, a múltat és a jelent.

Jó volt visszaemlékezni a gyerekkori karácsonyokra,feleleveníteni az emlékeket olyan jó, hogy van gyerekkori játszópajtásrom, unokatestvérem akivel megbeszélhetjük a régi karácsonyi emlékeket. Sokunknak a karácsony az apró meglepetésekben, beszélgetésekben rejlik. Köszönöm Gyöngyi a szeretet ( pedig gyerekkorunkban sokszor összevesztünk apróságokon,de gyorsan kibékültünk!),olyan jó feleleveníteni a múltat a régi küsmődi emlékeket. Visszatekintve minden szebb és olyan jó,hogy a szépre, a meghittségre emlékezünk.

Visszatérve a jelenbe hasonló érzés járja át a ház minden sarkát, jó hazajönni a meleg szobába és csak ülni és nézni a fényeket, a családdal beszélgetni,játszani. (Mennyivel szebb,mint a nagy áruházak rideg feldíszített fái.)

Karácsonyi menüsort nem is hoztam,mert évekkel korábban feltettem a nagy részét, vannak hagyományos értelek a töltött káposzta, a halászlé, a süllő. Nem készítek sok mindent , mégis marad belőle bőven.Az idén fácánból készült húsleves is gazdagította a menüsort.
Ma egy nagyon egyszerű tésztát főztem, egy kis kecskesajtos pennét, amihez felhasználtam a a pirított vargánya maradékot.

Hozzávalók:

  • 200 gramm  durum lisztből készült penne tészta
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv(360 gramm)
  • Zöld fűszerek 1-1 csipetnyi petrezselyem,bazsalikom,lestyán)
  • 5 dkg mézes kecskesajt
  • 1 tk méz ( vagy édesítőszer)
  • 1 tk teljes kiőrlésű búza liszt
  • 1 ek olívaolaj
  • néhány csepp szezámmagolaj
  • néhány zöld petrezselyemlevél
  • csipet só

Elkészítés:

A vizet felforraljuk kis sóval, beletesszük a tésztát, és roppanósra főzzük.
Közben elkészítjük a mártást. Olívaolajra tesszük a lisztet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és a zöld fűszereket, mézet. Sózzuk, majd a tészta főzőlevével hígítjuk.

Tálaláskor a pennére tesszük a mártást, a pirított vargányát (más gombával is helyettesíthető,de ki is maradhat),rámorzsoljuk a kecskesajtot, meghintjük petrezselyemmel, és szezámmag olajból cseppentünk a tetejére.

DSC_0649 (Large)

Jó étvágyat kívánok hozzá!:-)

DSC_0675 (Large)