Még egy kicsit a karácsonyi fények bűvöletében :-). Nagyon szeretem a karácsonyt, tudom ezzel nem vagyok egyedül, illetve a többség így van. Szeretem a nyugalmat, a csendet , a fényeket, a múltat és a jelent.
Jó volt visszaemlékezni a gyerekkori karácsonyokra,feleleveníteni az emlékeket olyan jó, hogy van gyerekkori játszópajtásrom, unokatestvérem akivel megbeszélhetjük a régi karácsonyi emlékeket. Sokunknak a karácsony az apró meglepetésekben, beszélgetésekben rejlik. Köszönöm Gyöngyi a szeretet ( pedig gyerekkorunkban sokszor összevesztünk apróságokon,de gyorsan kibékültünk!),olyan jó feleleveníteni a múltat a régi küsmődi emlékeket. Visszatekintve minden szebb és olyan jó,hogy a szépre, a meghittségre emlékezünk.
Visszatérve a jelenbe hasonló érzés járja át a ház minden sarkát, jó hazajönni a meleg szobába és csak ülni és nézni a fényeket, a családdal beszélgetni,játszani. (Mennyivel szebb,mint a nagy áruházak rideg feldíszített fái.)
Karácsonyi menüsort nem is hoztam,mert évekkel korábban feltettem a nagy részét, vannak hagyományos értelek a töltött káposzta, a halászlé, a süllő. Nem készítek sok mindent , mégis marad belőle bőven.Az idén fácánból készült húsleves is gazdagította a menüsort.
Ma egy nagyon egyszerű tésztát főztem, egy kis kecskesajtos pennét, amihez felhasználtam a a pirított vargánya maradékot.
Hozzávalók:
- 200 gramm durum lisztből készült penne tészta
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv(360 gramm)
- Zöld fűszerek 1-1 csipetnyi petrezselyem,bazsalikom,lestyán)
- 5 dkg mézes kecskesajt
- 1 tk méz ( vagy édesítőszer)
- 1 tk teljes kiőrlésű búza liszt
- 1 ek olívaolaj
- néhány csepp szezámmagolaj
- néhány zöld petrezselyemlevél
- csipet só
Elkészítés:
A vizet felforraljuk kis sóval, beletesszük a tésztát, és roppanósra főzzük.
Közben elkészítjük a mártást. Olívaolajra tesszük a lisztet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és a zöld fűszereket, mézet. Sózzuk, majd a tészta főzőlevével hígítjuk.
Tálaláskor a pennére tesszük a mártást, a pirított vargányát (más gombával is helyettesíthető,de ki is maradhat),rámorzsoljuk a kecskesajtot, meghintjük petrezselyemmel, és szezámmag olajból cseppentünk a tetejére.
Jó étvágyat kívánok hozzá!:-)