Bevallom őszintén soha nem gondoltam, hogy én valaha sajtot készítek:-), pedig sajtimádó vagyok. Sikerült hozzájutni 2 liter kecsketejhez, én a tejet nem szeretem, a férjem megkóstolta, de abban állapodtunk meg, hogy készítsek “valamit” belőle. Ekkor jött az ötlet,hisz a kedvenc sajtom a  kecskesajt. Elkezdtem kutakodni az interneten, hisz gyerekkorból emlékeztem, hogy oltóanyagra van szükség ,mivel nagymamám néha tehéntejből és juhtejből készített sajtot régen. Több receptet végig néztem, ez volt a szimpatikus.Igaz ebben a receptben só nem szerepelt, de  néhányban volt.

Az enyém így készült:

Hozzávalók:

  • 2 liter friss nem hőkezelt házi kecsketej
  • 2 evőkanál 5-10%-os biológiai erjesztésű ecet
  • 1 csapott ek. parajdi só

(ízlés szerint zöld fűszer vagy más kedvelt fűszer  használható (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb.)
Elkészítése:

Vegyünk kb. 2 liter tejet, amit egy lábosban forralni kezdünk, fakanállal kavargatjuk . Amikor gyöngyözve forr, ezután húzzuk le a tűzhelyről, és keverjünk el benne kb. 2 evőkanálnyi ecetet.
Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni a savó (erre is számos recept található más oldalakon), és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet. Én ekkor beletettem a sót.

DSC_0825 (Large)
Egy gézdarab segítségével öntsük le az írót, és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék író is ki tudjon csepegni belőle.
Én kerek szitába tettem a gézt  és így csepegtettem le. Majd néhány órára két vágódeszka közé raktam ( 5-6 óra),ez idő alatt  megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.

DSC_0882 (Large)
Az állaga kb. mozzarella – feta sajt között van valahol.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

A 2 liter tejből 300 gramm lett:-)!

A recept kikeresésében segített Boros Valika, köszönet érte!