A karfiolnak magas a rost tartalma, 100 gramm karfiolban 4 gramm CH van, alacsony az energiatartalma 100 grammban 30 kcal.van . Magas C-vitamin tartalma, ásványi sókban is gazdag.
Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek.
Kiválóan alkalmazható a cukorbetegek étrendjében, fogyókúrázóknak, de bárkinek aki egészségesen szeretne táplálkozni.
Akkor jó minőségű, ha teljesen fehér és rózsái szorosan illeszkednek. Amennyiben egy kicsit megfonnyad,akkor sem kell kidobni,merítsük néhány percig hideg ecetes vízbe.
Párolva, főzve, nyersen salátába használhatjuk. Tudom sokan szeretjük a rántott karfiolt, finom is de az már nem fogyókúrás étel.(http://egeszseg.keva.hu/ )
Karfiolleves gazdagon
Hozzávalók:
- egy közepes nagyságú karfiol( 60-70 dkg)
- két-három darab sárgarépa
- fél karalábé
- két petrezselyem
- egy zeller
- egy jó nagy marék zöldborsó ( most nekem nem volt,ezért egy marék apróra vágott zöldbabot tettem bele)
- három-négy darab újkrumpli
- só, bors
- zöld fűszerek ( lestyán, zeller,petrezselyem)
- egy zöldhagyma
- egy-két paradicsom, paprika
- egy jó nagy marék apróra vágott sovány sertéshús(nálam két szelet karaj volt)
- három-négy szelet vargánya
- egy evőkanál olaj
Elkészítés:
Felaprózzuk a zöldségeket, apró kockákra vágjuk a sertéshúst, a zöld fűszereket felaprítjuk.
Egy nagy fazékban olajat hevítünk és rátesszük a sárgarépát, a karalábét, a petrezselymet , a zellert és 2-3 percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a húst is, és fehéredésig dinszteljük. Felengedjük vízzel és ízesítjük sóval, borssal, belerakjuk az egész hagymát, a paprikát, paradicsomot, vargányát.
Hozzáadjuk a zöld fűszerek felét, belerakjuk a zöld babot is, és főzzük ameddig félpuha lesz a hús és a zöldségek. Beletesszük a felkockázott krumplit és a karfiol rózsákat és készre főzzük (vigyázzunk , hogy ne főzzük túlságosan puhára kb. 8-10 perc elegendő idő, hogy megfőjön a krumpli és a karfiol is ). A végén utánaízesítünk, és megszórjuk bőven zöld fűszerrel.
Ui. lehet hozzáadni tésztabetétet is.
Jó étvágyat!