Így ősszel lehet a legszebb karfiolokhoz hozzájutni. igaz manapság télen is leemelhető a pultról,akkor azért nagyon drága. valamiért nekem a mirelit karfiol annyira nem ízlik,de természetesen abból is készíthető.
Én már többféleképpen készítettem, volt amikor sonkával,vagy más zöldséggel gazdagítottam. A recept egy ötlet,hogy a muffin formában étel is készíthető. Igaz sokan a muffínhoz az édes ízt kötik.
Hozzávalók:
- egy kis karfiol ( 8 nagy karfiolrózsa)
- két ek.görög joghurt (vagy 12 %-os tejföl)
- három-négy csipetnyi juhtúró ( vagy parmezán)
- egy tojás
- egy evőkanál zabpehely
- egy teáskanál útifűmaghéj
- két evőkanál reszelt trappista sajt
- só
- olaj a papír kikenéséhez
- néhány csepp citromlé
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
Rózsákra szedjük a karfiolt és sós vízben, néhány csepp citromlé hozzáadásával roppanósra főzzük.
Közben a muffin sütőbe belerakjuk a papírokat , olajos kézzel megkenjük, teszünk mindenik aljába néhány szem zabpelyhet
Leszűrjük a karfiolt és belehelyezzük a muffin sütőbe
Közben feltörjük a tojást, hozzáadjuk a joghurtot, a reszelt sajt felét, a túrót, és a megmaradt zabpelyhet,az útifűmaghéjat, ízlés szerint sózzuk és jól összekeverjük a masszát, majd ráöntjük a karfiolra. Egy kicsit megütögetjük a muffin sütőt,hogy az aljára is jusson a masszából.
Forró sütőbe tesszük és megsütjük ( én 180 fokon- 20 percig sütöttem). Kivesszük és ráhintjük a maradék sajtot, néhány percre visszatoljuk a sütőbe.
Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Meleg előételként kínálhatjuk, de hidegen is finom.
Akár köretnek is jó! Vendégváró falatkának is kitűnő:-)
Jó étvágyat!
2 Responses
[…] https://blog.keva.hu/recept/karfiol-muffin/ […]
[…] Boldog Karácsonyt! – Keva Blog says: […] https://blog.keva.hu/recept/karfiol-muffin/ […] […]