Gyerekkoromban nyáron gyakran került az asztalra karalábéleves, ma olyan nagymamám féle karalábélevest főztem, nagyon régóta nem készítettem így. Egy kicsit azért változtattam, mert nem tettem bele zsírt, és a fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet használtam.
A karalábé a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.( Wikipédia)
Magas a rosttartalmú alacsony kalória és szénhidráttartalmú növény érdemes gyakran beiktatni az étrendbe.

Hozzávalók:

  • 2 zsenge karalábé
  • 1 sárgarépa
  • 1  kisebb fej  hagyma
  • 1 kisebb paprika
  •  1 evőkanál tejföl tejföl
  • 1 dl csökkentett zsírtartalmú  tejszín
  • só, pirospaprika
  • 1 evőkanál  rozsliszt
  • 1 evőkanál olaj
  • petrezselyemzöld,néhány szál friss zöld csombor

Elkészítés:

A karalábét, a sárgarépát megmosom, meghámozom és felvágom kisebb kockákra, a kis zsenge leveleket  is összevágom.

Olajon megdinsztelem a karalábét és a sárgarépát, majd rászórom a lisztet, egy kicsit megforgatom, ezt követően hozzáadom a pirospaprikát, az apróra vágott petrezselyemzöld felét, a karalábé zöld levelét és felöntöm

hideg vízzel, megsózom, beleteszek egy fej hagymát, és a paprikát.  ( ha megfőtt hagymát kidobom a levesből).

Hagyom főni, közben kavarok rajta.  A tejfölt és a tejszínt csomómentesre

keverem , és amikor megpuhult a karalábé beletesszük  a levesbe. A végén

megszórjuk petrezselyem zölddel, és apróra vágott zöld csombor levéllel .

Jó étvágyat!

Tipp:

Ha tartalmasabb levest szeretnénk, akkor lehet  a levesbe tarhonyát, vagy csigatésztát főzni.