Gyerekkoromban nyáron gyakran került az asztalra karalábéleves, ma olyan nagymamám féle karalábélevest főztem, nagyon régóta nem készítettem így. Egy kicsit azért változtattam, mert nem tettem bele zsírt, és a fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésű lisztet használtam.
A karalábé a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B1-, B2-, B6-, és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.( Wikipédia)
Magas a rosttartalmú alacsony kalória és szénhidráttartalmú növény érdemes gyakran beiktatni az étrendbe.
Hozzávalók:
- 2 zsenge karalábé
- 1 sárgarépa
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 kisebb paprika
- 1 evőkanál tejföl tejföl
- 1 dl csökkentett zsírtartalmú tejszín
- só, pirospaprika
- 1 evőkanál rozsliszt
- 1 evőkanál olaj
- petrezselyemzöld,néhány szál friss zöld csombor
Elkészítés:
A karalábét, a sárgarépát megmosom, meghámozom és felvágom kisebb kockákra, a kis zsenge leveleket is összevágom.
Olajon megdinsztelem a karalábét és a sárgarépát, majd rászórom a lisztet, egy kicsit megforgatom, ezt követően hozzáadom a pirospaprikát, az apróra vágott petrezselyemzöld felét, a karalábé zöld levelét és felöntöm
hideg vízzel, megsózom, beleteszek egy fej hagymát, és a paprikát. ( ha megfőtt hagymát kidobom a levesből).
Hagyom főni, közben kavarok rajta. A tejfölt és a tejszínt csomómentesre
keverem , és amikor megpuhult a karalábé beletesszük a levesbe. A végén
megszórjuk petrezselyem zölddel, és apróra vágott zöld csombor levéllel .
Jó étvágyat!
Tipp:
Ha tartalmasabb levest szeretnénk, akkor lehet a levesbe tarhonyát, vagy csigatésztát főzni.