Én hét közben sokszor valamilyen egy tál ételt készítek, ezt könnyű megmelegíteni, ez nagyon gyakran valamilyen tartalmas leves étel 🙂 A karalábélevest már a medvehagyma szezonban elkészítettem, de most friss fokhagymaszáram volt és azt aprítottam a húsgombócba és ugyanolyan finom volt.

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű zsenge karalábé
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek. apróra vágott póréhagyma,vagy vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. rizs
  • só,bors
  • 1 dl tejföl, 1 dl. tejszín
  • 1 tk. rozs -1 tk fehér liszt
  • 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
  • 1 mk .piros őrölt paprika
  • 3 szál fokhagymaszár
  • 1 ek. olaj
  • egy szelet tévé paprika
  • egy kisebb paradicsom

Elkészítés:
A karalábék kisebb leveleit leszedegetem, megmosom és felvágom . A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom.
Felaprítom a póréhagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét kicsit megdinsztelem, sóval, borssal, 1 csipetnyi csomborral ízesítem, közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet.
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot.
Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat .

Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, 1 csipetnyi borsikafűvel,  pirospaprikával , valamint a petrezselyemmel.
A kész masszából kis (1,5- 2 cm.átmérőjű) gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó levesbe.Belerakom a felvágott karalábélevelet is. Alacsony  lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a tejszínnel és hozzáadom a leveshez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.

Jó étvágyat!