Én hét közben sokszor valamilyen egy tál ételt készítek, ezt könnyű megmelegíteni, ez nagyon gyakran valamilyen tartalmas leves étel 🙂 A karalábélevest már a medvehagyma szezonban elkészítettem, de most friss fokhagymaszáram volt és azt aprítottam a húsgombócba és ugyanolyan finom volt.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű zsenge karalábé
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 ek. apróra vágott póréhagyma,vagy vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. rizs
- só,bors
- 1 dl tejföl, 1 dl. tejszín
- 1 tk. rozs -1 tk fehér liszt
- 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
- 1 mk .piros őrölt paprika
- 3 szál fokhagymaszár
- 1 ek. olaj
- egy szelet tévé paprika
- egy kisebb paradicsom
Elkészítés:
A karalábék kisebb leveleit leszedegetem, megmosom és felvágom . A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom.
Felaprítom a póréhagymát, egy nagyobb lábosban a hagymát a karalábét kicsit megdinsztelem, sóval, borssal, 1 csipetnyi csomborral ízesítem, közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet.
Beleteszem a paprikát és a paradicsomot.
Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat .
Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a zöld fokhagyma szárral , a rizzsel, sóval, borssal, 1 csipetnyi borsikafűvel, pirospaprikával , valamint a petrezselyemmel.
A kész masszából kis (1,5- 2 cm.átmérőjű) gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó levesbe.Belerakom a felvágott karalábélevelet is. Alacsony lángon főzöm, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarom. A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a tejszínnel és hozzáadom a leveshez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.
Jó étvágyat!