Végre kedvező áron lehet zsenge karalábét vásárolni :-), nagyon szeretem a levest, a főzeléket persze sok zöld fűszerrel ízesítve. A mai húsgombóc egy kicsit eltér a korábbitól :-), nemrég készítettem zabpehellyel töltött paprikát,mivel ízlett így karalábéval is elkészítettem. Ezt az ételt javasolom cukorbetegeknek is mivel tartalmas étel, rostgazdag nem emeli gyorsan a vércukrot ! 🙂
A mai ebéd így készült:
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű zsenge karalábé
- 30 dkg darált sertéscomb
- 1 ek. apróra vágott zöldhagyma
- Zöld fűszerek: csokor petrezselyem, kapor,csombor (borsikafű)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek. zabpehely
- 1 db. tojás
- só,bors
- 1 dl tejföl ( vagy joghurt) 1 dl. zsírszegény tejszín
- 1 ek fehér liszt, egy tk. zabkorpa
- 2 mk .piros őrölt paprika
- 1 ek. olaj
- egy-két szelet tévé paprika
- egy kisebb paradicsom
Elkészítés:
A karalábékat megpucoljuk,, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Felaprítjuk a hagymát is.
Egy nagyobb lábasba tesszük a karalábét és a hagymát,sózzuk és az olajon kicsit megdinszteljük, rátesszük a piros paprikát és egy liter vízzel felengedjük.
Beletesszük a paprikát és a paradicsomot.
Ameddig felforr a víz elkészítjük a húsgombócokat .
Egy tálban jól összedolgozzuk a darált húst a zúzott fokhagymával, 2-3 csipetnyi apróra vágott zöld fűszernövényt adunk hozzá,sózzuk,borsozzuk, feltörünk egy tojás és hozzáadjuk. belekeverjük a zabpelyhet és jól összegyúrjuk,majd vizes kézzel gombócokat formázunk. Nedves kézzel beletesszük a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzzük, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarjuk. Rátesszük az apróra vágott petrezselymet,csombort,kaprot (ízlés szerint).
Elkészítjük a habarást.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és a korpával,hozzáadjuk a tejszínt, egy merítőkanálnyi főzőlével felengedjük, majd hozzáadjuk a karalábéhoz, hagyjuk még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítünk.
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel és tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!