Mindig várom amikor megjelenik tavasszal a zsenge karalábé, mert nagyon szeretjük és tartalmas egy tál ételt lehet belőle készíteni. Most egy kicsit változtattam a recepten, mert jókora adag medvehagymát kaptam, gondoltam kipróbálom ízesítőként a húsgombócba. Hihetetlen finom íze lett, érdemes kipróbálni:-)
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű zsenge karalábé
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 ek. apróra vágott póréhagyma,vagy vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. rizs
- só,bors
- 1 dl tejföl, 1 dl. tejszín
- 1 tk. rozs -1 tk fehér liszt
- 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
- 1 mk .piros őrölt paprika
- 6 szál medvehagyma
- 1 ek. olaj
- egy szelet tévé paprika
- egy kisebb paradicsom
Elkészítés:
A karalábék kisebb leveleit leszedegetem, megmosom és felvágom . A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom. Felaprítom a póréhagymát, egy nagyobb lábosban a hagymán a karalábét kicsit megdinsztelem, sóval, borssal, 1 csipetnyi csomborral ízesítem, közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet. Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat . Egy edényben jól összedolgozom a darált húst a medvehagymával, a rizzsel, sóval, borssal, 1 csipetnyi borsikafűvel, és a mokkáskanál pirospaprikával , valamint a petrezselyemmel. A kész masszából kis (1,5- 2 cm.átmérőjű) gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a lobogó levesbe.Belerakom a felvágott karalábélevelet is. Addig főzöm időnkénti óvatos kevergetés mellett lassú tűzön, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul. A tejfölből a liszttel habarást készítek, majd felengedem a tejszínnel és hozzáadom a leveshez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.
Jó étvágyat!
Ui. Egészségesebb változatban lehet barna rizst használni, illetve a fehér liszt ki is maradhat. Én most siettem és fehér rizst használtam, hogy hamarabb elkészüljön.
1 Response
[…] https://blog.keva.hu/recept/karalabe-medvehagymas-husgomboccal/ […]