Mindig várom amikor megjelenik tavasszal a  zsenge karalábé, mert  nagyon szeretjük és tartalmas egy tál ételt lehet belőle készíteni. Most egy kicsit változtattam a recepten, mert jókora adag medvehagymát kaptam, gondoltam kipróbálom ízesítőként a húsgombócba. Hihetetlen finom íze lett, érdemes kipróbálni:-)

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű zsenge karalábé
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 ek. apróra vágott póréhagyma,vagy vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. rizs
  • só,bors
  • 1 dl  tejföl, 1 dl. tejszín
  • 1 tk. rozs -1 tk fehér liszt
  • 2 csipetnyi csombor (borsikafű)
  • 1 mk .piros őrölt paprika
  • 6 szál medvehagyma
  • 1 ek. olaj
  • egy szelet tévé paprika
  • egy kisebb paradicsom

Elkészítés:
A karalábék  kisebb leveleit leszedegetem, megmosom és felvágom . A karalábékat megpucolom, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágom. Felaprítom  a póréhagymát, egy nagyobb lábosban a hagymán a karalábét kicsit megdinsztelem, sóval, borssal,  1 csipetnyi csomborral  ízesítem, közben kavargatom, majd ráöntök egy liter vizet. Beleteszem a paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz elkészítem a húsgombócokat . Egy edényben jól összedolgozom a darált húst  a medvehagymával,  a rizzsel, sóval, borssal, 1 csipetnyi borsikafűvel, és a mokkáskanál pirospaprikával , valamint  a petrezselyemmel. A kész masszából kis  (1,5- 2 cm.átmérőjű) gombócokat formázok és nedves kézzel beleteszem a  lobogó levesbe.Belerakom a  felvágott karalábélevelet is. Addig főzöm időnkénti óvatos kevergetés mellett lassú tűzön, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul. A tejfölből  a liszttel habarást készítek, majd felengedem a tejszínnel és hozzáadom a leveshez, hagyom még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítek.

Jó étvágyat!

Ui. Egészségesebb változatban lehet barna rizst használni, illetve a fehér liszt ki is maradhat. Én most siettem és fehér rizst használtam, hogy hamarabb elkészüljön.