Ezt az ötletet nemrég láttam Matyi Éva konyhája csoportban. Már akkor elterveztem, hogy kipróbálom, hisz a tárkonyos krumplileves egyik nagy kedvenc, miért ne ízlene ez is?! Úgy olvastam, hogy a cseh konyha remeke az eredeti leves. Én természetesen változtattam az ízesítésen.:-)
Hozzávalók:
- 1 kis szál póréhagyma
- 1/2 kg krumpli
- 2 db babérlevél
- 1 csokor zöld kapor
- 4 szem borókabogyó
- ízlés szerint ecet,só,bors,pirospaprika
- 3 dl zöldség,vagy húsleves alaplé( ha nincs akkor húsleveskocka)
- 1 dl tejszín
- 2 ek olívaolaj
Tálaláskor főtt tojás, vagy pirított gomba
Elkészítés:
Olívaolajon megdinszteljük a hagymát,majd hozzáadjuk a krumplit, ráteszünk egy késhegynyi pirospaprikát, felengedjük zöldségalaplével, ízesítjük babérlevéllel,borókabogyóval, sóval, borssal.
A krumplit megfőzzük. Egy merítőkanálnyi felkockázott krumplit kiveszünk. A többit botmixerrel turmixoljuk. Visszatesszük a tűzhelyre, adunk hozzá 2-3 dl vizet, hogy krémleves szerű legyen. Ízesítjük ecettel.
A végén hozzáadjuk a tejszínt, a frissen felaprított kaprot és kiforraljuk, beletesszük a főtt krumplikockát. Forrón tálaljuk. Én főtt tojással kínáltam.
Jó étvágyat kívánok!
Akár főzelékként is kínálható,csak akkor több felkockázott krumplit teszünk bele.