A kelkáposzta főzeléket nem mindenki kedveli, pedig  nagyon ízletesen elkészíthető, fontos tápanyagokat tartalmaz  sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, C-, B1- és B2-vitamin. Korábban én is mindig télen készítettem, nem is tudom miért nem próbáltam ki a friss tavaszi kelkáposztából a főzeléket? 🙂 Most kaporral párosítottam ( korábban majoránnával készítettem).

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta, kb egy kg körüli
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kanál rozs liszt
  • 2 közepes nagyságú krumpli
  • őrölt köménymag kb.egy mokkáskanálnyi
  • egy nagy csokor friss kapor
  • 2 cikk fokhagyma
  • só, egy teáskanál édes nemes pirospaprika
  • tejföl

Elkészítés: 
A kelkáposzta torzsáját eltávolítjuk, megmossuk csíkokra vágjuk. A  krumplit meghámozzuk, kis kockákra daraboljuk. A kelkáposztát a burgonyával együtt feltesszük főni, annyi  sós vízben, hogy éppen ellepje. Beletesszük a köménymagot és a zúzott fokhagymát, és egy jó nagy csokor apróra vágott  zöld kaprot.   Kb. 15 perc alatt puhára főzzük ( a télinek több idő kell!) Elkészítjük a rántást: a lisztet a  olajon pirítjuk, belekeverjük a piros paprikát , hideg vízzel felengedjük és állandó kevergetés közben berántjuk a főzeléket, majd belekeverjük és felforraljuk. Tejföllel kínáljuk. Mi apró kockára vágott sertéshússal ettük, de bármilyen feltéttel fogyasztható.

Jó étvágyat!