Már néhány hete, hogy a fagyasztóban lapul egy tasak harcsafilé. Eredetileg harcsapaprikást szerettem volna készíteni belőle. Vagyis az is készült,mert kettőbe osztottam:-).
Régóta “motoszkál” a fejemben a halfasírt,vagyis ahhoz hasonló,így ma kipróbáltam. Ennek a receptjét szeretném megosztani Veletek:
Hozzávalók:
- egy nagy szelet harcsafilé ( kb.25 dkg)
- egy evőkanál zabpehely
- egy evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt+ egy teáskanál
- egy evőkanál reszelt parmezán
- egy-egy csokor kapor ,és petrezselyemzöld
- egy db nagyobb zöldhagyma
- egy evőkanál olívaolaj + 3 ek olaj a sütéshez
- 3-4 db szárított paradicsom
- só,bors
- egy teáskanál ételízesítő( tartósítószer mentes házi)
- 3 karika citrom
- egy hámozott paradicsomkonzerv
Elkészítés:
Egy kisebb méretű lábasba kb 1,5 dl vizet öntünk, beletesszük a felszeletelt halat, hozzáadjuk a zöld kaprot, 3 karika citromot, sót ételízesítőt. 3-4 percig főzzük ( addig ameddig a hal puha lesz).
Majd lezárjuk a lángot, leöntjük a felesleges folyadékot ( ez felhasználható és a harcsapaprikáshoz hozzáadtam),majd villával szétnyomkodjuk a halat.
Serpenyőbe egy ek. olívaolajat teszünk, belerakjuk a felaprított zöld hagymát, csipet sót és megfonnyasztjuk a hagymát. A hagyma felét hozzáadjuk a halhoz és hagyjuk kihűlni.
A megmaradt hagymára ráhintjük a teáskanál lisztet, majd felengedjük a hámozott paradicsommal. Ízesítjük sóval,borssal,apróra vágott petrezselyemzölddel. Ha felforrt lezárjuk a lángot.
Elkészítjük a halgolyókat:
hozzáadjuk a harcsához a felaprított szárított paradicsomot,apróra vágott petrezselymet,kaprot, egy evőkanál zabpelyhet,tojást, frissen őrölt borsot, jól összekeverjük .
Egy papírtörlőre ráhintjük a lisztet,összekeverjük a parmezánnal és ebbe beleforgatjuk a fasírtokat. Én fagylaltos kanállal raktam és nedves kézzel gömbölyítettem, ezt követően bele forgatjuk a parmezános lisztbe.
A serpenyőben olajat hevítünk és készre sütjük. Én két részletben sütöttem és kb 3-3- percet sültek.
Majd kiszedjük papírtörlőre,leitatjuk a felesleges olajat.
A paradicsomos mártással,vagy salátával kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp.Készíthetjük tengeri halból is.
Nagyon guszta szép!