Nincs is nálunk Új év káposztalé leves  nélkül,  Küsmödön minden disznóvágáskor és Új  év napján készítettünk. Vacsorára is nagyon finom, gyerekkoromban amikor a disznóvágások voltak mindig vacsorára került
az asztalra :-).   Egy kicsit változtattam az eredeti recepten, próbáltam valamivel egészségesebb 🙂 változatban elkészíteni, de ez semmit nem változtatott az ízhatáson.

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált sovány sertéshús
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szemes bors só, őrölt bors, pirospaprika ízlés szerint, kapor,csombor
  • 1 l savanyú káposztalé
  • 2 evőkanál barna rizs

Elkészítés:

A  megpucolt, darabokra vágott zöldséget és a hagymát egy pici só hozzáadását követően  olajon megdinszteljük, majd beleszórjuk a lisztet, utána piros paprikával meghintjük, majd  először egy csésze,utána még kb. fél liter hideg vízzel felengedjük.

Elkészítjük közben a gombócokat: a darált húsba beletesszük az előre beáztatott rizst, sóval,borssal,pirospaprikával,zúzott fokhagymával, csomborral, kaporral ízesítjük. Jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk és a levesbe  rakjuk.  ( most a töltött káposzta készítésekor félretettem egy adag darált húsos masszát  és abból készítettem).

Addig főzzük amíg minden megpuhul ( a húsgombócot külön is meg lehet főzni, figyelem a barna rizsnek hosszabb a főzési ideje) .

Utána hozzáöntjük a káposztalevet , kaporral, csomborral ízesítjük.

Jó étvágyat!

Tipp -Aki barna rizst használ főzze meg előre.

Tálaláskor lehet tejfölt adni hozzá.