Ma az egyik legfinomabb levest készítettem el, mert az igazi kacsahúsleves  házi kacsából készül, olyanból amelyik futkározik, eszik kukoricát….  Ilyenből  mostanában nem főztem.
Régi gyerekkori emlékeket juttatott az eszembe,  a nagy zöld füves udvaron kacsák, libák, csirkék futkároztak , hétvégén egy kőasztalon az udvaron pucoltuk őket. Én már alsós koromban is letollaztam a kacsát, sőt feldaraboltam. Nem volt könnyű, nem is mindig sikerült a legjobban.  Emlékszem egy alkalommal Éva barátnőm jött hozzánk  és csodálkozott , mert ő még nem látott kacsa tollazást, azon a vidéken nem igazán tartottak. Tudom, hogy mindenki tud húslevest főzni, mégis a házi kacsaleves megérdemel egy külön bejegyzést 🙂

Hozzávalók:

  • kacsahús ( nekem most  egy nyak, egy farhát, a mellének a csontja,zúza volt)
  • 1 fél közepes zeller
  • 1 szelet karalábé
  • 1 tenyérnyi kelkáposzta
  • 5-6 db közepes sárgarépa
  • 3 db petrezselyem
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, szemes bors
  • zöld petrezselyem,zeller levél, 1 szál lestyán levél, 5-6 szelet szárított vargánya

Elkészítés:
A kacsát megtisztítjuk, megmossuk,feldaraboljuk.
A kacsát hideg vízbe főni tesszük, egészben vagy feldarabolva. Amikor felforrt lehabozzuk. Ízlés szerint megsózzuk, szemes borsot teszünk bele. Azért fontos, hogy hideg vízbe legyen, hogy ne legyen zavaros a víz.
Kis lángon gyöngyözve hagyjuk tovább főni.
Amikor félig megfőtt  a hús, beletesszük a megtisztított félbevágott zöldségeket,  a hagymát csak egészben tesszük bele, paprikát,paradicsomot,szárított gombát, és tovább főzzük, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Ha megfőtt lezárjuk a lángot és hagyjuk a levest néhány percig állni, majd leszűrjük a levét.

Sós vízben tésztát főzünk, ma az eperlevél tésztára esett a választásom.
Tálaláskor megszórhatjuk  petrezselyemzölddel, zöldségekkel és a hússal tálaljuk. Most kacsazúzát felszeleteltem és azt tettem a levesbe.
A húslevest mindig forrón kell tálalni!
Sóba főttet is készítettem ( a főtt hús mellé -krumplit és paradicsomszószt).

Jó étvágyat kívánok hozza!