Ma az egyik legfinomabb levest készítettem el, mert az igazi kacsahúsleves házi kacsából készül, olyanból amelyik futkározik, eszik kukoricát…. Ilyenből mostanában nem főztem.
Régi gyerekkori emlékeket juttatott az eszembe, a nagy zöld füves udvaron kacsák, libák, csirkék futkároztak , hétvégén egy kőasztalon az udvaron pucoltuk őket. Én már alsós koromban is letollaztam a kacsát, sőt feldaraboltam. Nem volt könnyű, nem is mindig sikerült a legjobban. Emlékszem egy alkalommal Éva barátnőm jött hozzánk és csodálkozott , mert ő még nem látott kacsa tollazást, azon a vidéken nem igazán tartottak. Tudom, hogy mindenki tud húslevest főzni, mégis a házi kacsaleves megérdemel egy külön bejegyzést 🙂
Hozzávalók:
- kacsahús ( nekem most egy nyak, egy farhát, a mellének a csontja,zúza volt)
- 1 fél közepes zeller
- 1 szelet karalábé
- 1 tenyérnyi kelkáposzta
- 5-6 db közepes sárgarépa
- 3 db petrezselyem
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, szemes bors
- zöld petrezselyem,zeller levél, 1 szál lestyán levél, 5-6 szelet szárított vargánya
Elkészítés:
A kacsát megtisztítjuk, megmossuk,feldaraboljuk.
A kacsát hideg vízbe főni tesszük, egészben vagy feldarabolva. Amikor felforrt lehabozzuk. Ízlés szerint megsózzuk, szemes borsot teszünk bele. Azért fontos, hogy hideg vízbe legyen, hogy ne legyen zavaros a víz.
Kis lángon gyöngyözve hagyjuk tovább főni.
Amikor félig megfőtt a hús, beletesszük a megtisztított félbevágott zöldségeket, a hagymát csak egészben tesszük bele, paprikát,paradicsomot,szárított gombát, és tovább főzzük, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Ha megfőtt lezárjuk a lángot és hagyjuk a levest néhány percig állni, majd leszűrjük a levét.
Sós vízben tésztát főzünk, ma az eperlevél tésztára esett a választásom.
Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemzölddel, zöldségekkel és a hússal tálaljuk. Most kacsazúzát felszeleteltem és azt tettem a levesbe.
A húslevest mindig forrón kell tálalni!
Sóba főttet is készítettem ( a főtt hús mellé -krumplit és paradicsomszószt).
Jó étvágyat kívánok hozza!