Gyerekkorom kedvence a Juliskabab leves, évekig nem láttam, de néhány éve rátaláltam 🙂 , azóta amikor tehetem abból főzök levest, talán ebből a legfinomabb. Nagymamám mindig ebből főzött levest, mondván:”ez nem szálkásodik meg”. Tőle tanultam azt is, hogy akkor lesz ízletes a levesünk, ( zöld paszuly, zöld fuszulyka 🙂 így hívta) ha bőven adunk hozzá hagymát, és zöld petrezselymet. Szezonban minden héten 2-3 nap is azt ettünk,amit akkor kezdtünk is megunni:-)
Lapult még a fagyasztóban egy tasak mirelit babom amit a nyáron elraktároztam, abból készült a mai levesem.
A zöldbab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. Hetente valamilyen formában salátának, főzeléknek, levesnek érdemes fogyasztani. Fogyókúrázóknak kifejezetten javasolt.
100 grammban 6,8 gramm CH és 41 kcal van .
Remélem kedvcsináló és kipróbáljátok!
Én most így készítettem:
Hozzávalók:
- fél kg zöldbab
- 1 szál sárgarépa
- 1 dl tejföl
- 1 fehérrépa
- 1 kisebb fej vöröshagyma, vagy egy darab póréhagyma
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- 1 evőkanálnyi pirospaprika
- 1 evőkanál rozsliszt
- só, frissen őrölt bors
- 2 ek .olaj
- ecet ízlés szerint
- 1 zöldpaprika
- 1-2 paradicsom
Elkészítés.
Egy evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát , majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és petrezselymet, és megsózzuk , 1-2 percig dinszteljük, majd felengedjük vízzel . Ezt követően beletesszük a zöldbabot, a zöld paprikát, paradicsomot, 15-20 percig főzzük . Közben egy evőkanál olajon a rozslisztből rántást készítünk . Nem írom,hogy zsemleszínű rántást mert a rozsliszt amúgy is barna,de csak 1 percig pirítom és hozzáadom a paprikát és vízzel felengedem. Hozzáöntjük a levesünkhöz, majd ízesítjük ecettel, jó sok apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk. Amikor kínáljuk tejfölt adunk hozzá.
Mi alkalmanként zöldhagymát, vagy lila hagymát is szoktunk vele enni.
Jó étvágyat!
finom! én is így csinálom.
Köszi szépen! 🙂