Gyerekkorom kedvence a Juliskabab leves, évekig nem láttam, de néhány éve rátaláltam 🙂 , azóta amikor tehetem abból főzök levest, talán ebből a legfinomabb. Nagymamám mindig ebből főzött levest, mondván:”ez nem szálkásodik meg”. Tőle tanultam azt is, hogy akkor lesz ízletes a levesünk, ( zöld paszuly, zöld fuszulyka 🙂 így hívta)  ha bőven adunk hozzá hagymát, és zöld petrezselymet. Szezonban minden héten 2-3 nap is azt ettünk,amit akkor kezdtünk is megunni:-)

Lapult még a fagyasztóban egy tasak mirelit babom amit a nyáron elraktároztam, abból készült a mai levesem.

A  zöldbab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.   Hetente valamilyen formában salátának, főzeléknek, levesnek érdemes fogyasztani. Fogyókúrázóknak kifejezetten javasolt.

100 grammban 6,8 gramm CH és 41 kcal van .
Remélem kedvcsináló  és kipróbáljátok!

Én most így készítettem:

Hozzávalók:

  • fél kg zöldbab
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 dl tejföl
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, vagy egy darab póréhagyma
  • 1  nagy csokor friss petrezselyem
  • 1 evőkanálnyi pirospaprika
  • 1  evőkanál rozsliszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek .olaj
  • ecet ízlés szerint
  • 1 zöldpaprika
  • 1-2 paradicsom

Elkészítés.
Egy evőkanál olajon  megdinszteljük a hagymát , majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és petrezselymet, és megsózzuk , 1-2 percig dinszteljük, majd  felengedjük vízzel . Ezt követően beletesszük a zöldbabot, a zöld paprikát, paradicsomot, 15-20 percig főzzük . Közben egy evőkanál olajon a rozslisztből rántást készítünk . Nem írom,hogy zsemleszínű rántást mert a rozsliszt amúgy is barna,de csak 1 percig pirítom és hozzáadom a paprikát és vízzel felengedem. Hozzáöntjük a levesünkhöz, majd ízesítjük ecettel, jó sok apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk. Amikor kínáljuk tejfölt adunk hozzá.
Mi alkalmanként  zöldhagymát, vagy lila hagymát is szoktunk vele enni.

Jó étvágyat!