A nagy melegben jól esnek a könnyű kis, hús nélküli ételek. Az adta az ötletet a leves elkészítéséhez, hogy rakott karfiolt készítettem és sajnáltam kidobni a karfiol főzőlevét. Langyosan ettük.
Hozzávalók:
- egy pohár karfiolrózsa ( 2 dl)
- egy liter karfiol főzőlé( melyben egy csipet só, egy csipet citromsó volt)
- egy db.sárgarépa
- egy db.fehérrépa
- egy dl zsenge zöldborsó
- egy evőkanál olívaolaj
- egy teáskanál tönkölybúza liszt
- egy dl joghurt
- fűszerek:só, két csipet kurkuma, két csipet szerecsendió
- petrezselyemzöld
- egy zöldhagyma
Elkészítés:
A zöldséget megpucoljuk,felkarikázzuk, majd a sárgarépát,a petrezselyemgyökeret olívaolajon egy kicsit megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldhagyma fejet,amit előzőleg nagyon apróra vágtunk.
Megszórjuk a liszttel , elkeverjük és felengedjük kis hideg vízzel ( a főzőlé meleg volt), majd hozzáöntjük a főzőlevet, és a hagyma zöld részét egészben, addig főzzük ameddig a répa félpuha lesz.Fűszerezzük a szerecsendióval és a kurkumával. Ezt követően beletesszük a zöldborsót és a megfőzött karfiol. A joghurtot egy tányérba öntjük,felengedjük a levesünkkel, kiforraljuk, rászórjuk a petrezselyemzöldet, ha szükség utánaízesítünk.
Joghurttal tálaljuk. Lehet mellé enni egy kis pirítóst is.
Nagyon finom volt 🙂
Nagyon gusztusos elkészítem !! Most sokszor van karfiol főzve készítve,Sárika zöldség minden mennyiségben,cukor 8,6.-)
Szia Zsuzsa! Jó a 8,6 még étel után. Ez a leves nem emeli meg a vércukrot,lehet belőle enni bátran. Köszönöm, örülök,hogy tetszik és annak külön ,hogy el is készíted!