Igyekszem felhasználni a kert ajándékait változatos formában, most a paradicsom és a cukkini házasítása történt,persze hozzáadott ízesítőkkel. A zsűri döntése alapján jeles bizonyítványt kapott:-) . Ami az érdekessége mindenki arra gondolt, hogy sárgarépa is van benne.:-)
Teljesen saját ötlet alapján készült.
Ez egy alaptészta szósz,vagy hús kísérője.
Lehet hígítani, aki nem szereti sűrűn. Tésztához a tészta főzőlevével, illetve hús sütésénél maga a hús zaftja hígítja, illetve más ízt is kölcsönöz neki. A héten már másodszor készítettem el! 🙂
(most egy adagot a fagyasztóba is tettem)
Hozzávalók:
- egy db bébi cukkini héjastól ( 25-30 dkg)
- 5 merítőkanál ( 5 dl) sűrű paradicsomturmix(megfőztem és héjával együtt pépesítettem)
- egy kis méretű hagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál napraforgómag
- egy nagy marék friss bazsalikom levél
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg vaj
- csipetnyi csili
- 2 tk méz (vagy édesítőszer)
- só
Elkészítés:
A nap érlelte paradicsomot, csipetnyi só hozzáadásával megfőztem és turmixoltam.
A hagymát felapróztam, a cukkinit felkarikáztam.
Serpenyőbe teszek egy evőkanál olívaolajat, vajat rá a hagymát,pici só,majd a napraforgómagot ,a mézet együtt pirítom, erre jönnek a felkockázott cukkinik majd egy zúzott fokhagyma.
Együtt pirítjuk, majd rátesszük a csilit. Felengedjük 2 dl paradicsommal, ha sűrű adhatunk hozzá vizet,összefőzzük addig ameddig a cukkini megpuhul.
A bazsalikom levelet , a másik evőkanál olajjal turmixoljuk,hozzáadjuk a cukkinis paradicsomot, illetve a további 3 dl-t,pépesítjük Jól összekeverjük, ha szükség utána ízesítünk.
Lehet használni tésztaszósznak, vagy akár mártogatósnak.
Tejszínnel is hígítható. A fantázia szab határt.
Én most spenótos és natúr taglietellevel ( széles metélt, durum lisztből) kínálta, Trappista és bazsalikomos sajttal hintettem.
Jó étvágyat kívánok!