Igyekszem felhasználni a kert ajándékait változatos formában, most a paradicsom és a cukkini házasítása történt,persze hozzáadott ízesítőkkel. A zsűri döntése alapján jeles bizonyítványt kapott:-) . Ami az érdekessége mindenki arra gondolt, hogy sárgarépa is van benne.:-)
Teljesen saját ötlet alapján készült.

Ez egy alaptészta szósz,vagy hús kísérője.
Lehet hígítani, aki nem szereti sűrűn. Tésztához a tészta főzőlevével, illetve hús sütésénél maga a hús zaftja hígítja, illetve más ízt  is kölcsönöz neki. A héten már másodszor készítettem el! 🙂

(most egy adagot a fagyasztóba is tettem)

Hozzávalók:

  • egy db bébi cukkini héjastól ( 25-30 dkg)
  • 5 merítőkanál ( 5 dl) sűrű paradicsomturmix(megfőztem és héjával együtt pépesítettem)
  • egy kis méretű  hagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2  evőkanál napraforgómag
  • egy nagy marék friss bazsalikom levél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dkg vaj
  • csipetnyi csili
  • 2 tk méz (vagy édesítőszer)

Elkészítés:

A  nap érlelte paradicsomot, csipetnyi só hozzáadásával megfőztem és turmixoltam.
A hagymát felapróztam, a cukkinit  felkarikáztam.
Serpenyőbe teszek egy evőkanál olívaolajat, vajat rá a hagymát,pici só,majd a napraforgómagot  ,a mézet  együtt pirítom, erre jönnek a felkockázott  cukkinik majd egy zúzott fokhagyma.
Együtt pirítjuk, majd rátesszük a csilit.  Felengedjük  2 dl paradicsommal, ha sűrű adhatunk hozzá vizet,összefőzzük  addig ameddig a cukkini megpuhul.
A bazsalikom levelet , a másik evőkanál olajjal turmixoljuk,hozzáadjuk a cukkinis paradicsomot, illetve a további 3 dl-t,pépesítjük Jól összekeverjük, ha szükség utána ízesítünk.

Lehet használni tésztaszósznak, vagy akár mártogatósnak.

Tejszínnel is hígítható. A fantázia szab határt.

Én most spenótos és natúr taglietellevel ( széles metélt, durum lisztből) kínálta, Trappista és bazsalikomos sajttal hintettem.

DSC_1003 (Large)

Jó étvágyat kívánok!

DSC_0995 (Large)