Ha még nem tudnátok, hogy mit süssetek ! 🙂
Diós koszorú
Elkészítési idő kb. 120 perc
Hozzávalók:
a tésztához:
• 25 dkg rétesliszt
• 25 dkg tönkölyliszt (fehér)
• 1 zacskó szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
• 10 dkg-nak megfelelő édesítő (Sussina folyékony)
• 2 db tojás
• 3 dl langyos joghurt, vagy kefir
• csipetnyi só
• 10 dkg margarin (olvasztott)
a töltelékhez:
• 5 dkg margarin olvasztva
• 1 evőkanál liszt
• 10 dkg-nak megfelelő édesítő (folyékony Sussina)
• 2 cs. vaníliás cukor (vagy esszencia)
• 15 dkg darált is jó
• 5 dkg mazsola, de el is hagyható
a tetejére:
• 1 tojássárgája
Elkészítés
A langyos tejben kevert élesztőt a cukorral felfuttatjuk. Egy tálba összedolgozzuk a 2 féle lisztet, a megkelt élesztőt, a tojásokat, kevés sót, és a citrom reszelt héját. Végül apródonként hozzá dolgozzuk a 10 dkg olvasztott margarint, és alaposan megdagasztjuk.
Ezután letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kétszer, háromszor hajtogatjuk. Utoljára téglalap alakúra kinyújtjuk (sodorjuk), úgy, hogy a tészta kisujjnyi vastag legyen.
Az olvasztott langyos margarinnal megkenjük, erre jön a vanília esszencia, illetve a vaníliás cukor, és a mazsola. Rácsöpögtetjük az egészre a Sussinát, majd megszórjuk a darált dióval, és csavarjuk fel bejgliszerűen az egyik hosszabb oldala mentén. A 2 végét összeillesztve egy kimargarinozott tepsi (aránylag magas falu) közepére tesszük koszorú alakban.
A koszorú külső felét éles késsel 3 cm távolságra körben bevagdaljuk úgy, hogy a közepe egyben maradjon. Ezeket a vágatokat egyenként félfordulattal széthajtjuk, és lefektetjük a tepsi aljára.
Amíg a sütő előmelegszik 200 fokra, addig hagyjuk kelni még a koszorút, majd kenjük meg tojás sárgával. Forró sütőbe tesszük, majd 5 perc után takaréklángon sütjük tovább 20-25 percig.
Köszönjük a receptet kedves Gabriella!