A nyár kényeztet minket friss zöldségekkel,melyet kedvünk szerint variálhatunk. Ilyenkor nagyon zsenge a kel,így nem igényel hosszú főzési időt.Eredetileg rakott kelt terveztem,de átgondoltam a dolgot és leves készült.
Hozzávalók :
- egy kisebb fej kelkáposzta ( kb 60-70 dkg)
- 30 darált sertéscomb
- Fűszerek: só, bors, hagyma, piros édes és csípős paprika por, fokhagyma, őrölt köménymag,majoránna,zöld kapor
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek.teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 ek zabpehely
- 1 db tojás
Elkészítés:
A kelkáposztát megmossuk, a fás részét levágjuk, ( mivel most még zsenge ,ezért csak keveset vágtam ki) a leveleit csíkokra vágjuk és lábasban vízben 1 kk. sóval,őrölt köménnyel,majoránnával, 1 gerezd fokhagymával feltesszük főni.
Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát, apróra vágott kaprot, belereszeljük a fokhagymát,a zabpelyhet. Vizes kézzel diónyi húsgolyókat formázunk, vizezett vágódeszkára rakjuk Ha felforrt a leves beletesszük. Egy serpenyőbe teszünk apróra vágott újhagymát ,erre lisztet hintünk, néhány másodpercig kavarjuk,majd fűszerpaprikát hintünk rá. Egy pohár ( 1,5 dl)hideg vízzel felengedjük,Hozzáadjuk a leveshez. Kiforraljuk teszünk bele apróra vágott zöld kaprot és forrón kínáljuk. Tálaláskor ízlés szerint zöld fűszerrel meghintjük.
Jó étvágyat kívánok!