A nyár kényeztet minket friss zöldségekkel,melyet kedvünk szerint variálhatunk. Ilyenkor nagyon zsenge a kel,így nem igényel hosszú főzési időt.Eredetileg rakott kelt terveztem,de átgondoltam a dolgot és leves készült.

 

Hozzávalók :

  • egy kisebb fej kelkáposzta ( kb 60-70 dkg)
  • 30 darált sertéscomb
  • Fűszerek: só, bors, hagyma, piros édes és csípős paprika por, fokhagyma,  őrölt köménymag,majoránna,zöld kapor
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek.teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 ek zabpehely
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A kelkáposztát megmossuk, a fás részét levágjuk, ( mivel most még zsenge ,ezért csak keveset vágtam ki) a leveleit csíkokra vágjuk és lábasban vízben 1 kk. sóval,őrölt köménnyel,majoránnával, 1 gerezd fokhagymával feltesszük főni.

Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát, apróra vágott kaprot, belereszeljük a fokhagymát,a zabpelyhet.  Vizes kézzel diónyi húsgolyókat formázunk, vizezett vágódeszkára rakjuk Ha felforrt a leves beletesszük.  Egy serpenyőbe teszünk apróra vágott újhagymát ,erre lisztet hintünk, néhány másodpercig kavarjuk,majd  fűszerpaprikát hintünk rá. Egy  pohár ( 1,5 dl)hideg vízzel felengedjük,Hozzáadjuk a leveshez. Kiforraljuk teszünk bele apróra vágott zöld kaprot és forrón kínáljuk. Tálaláskor  ízlés szerint zöld fűszerrel meghintjük.

DSC_0919 (Large)

 

Jó étvágyat kívánok!

DSC_0928 (Large)